Mehhiko vanikkuljus on kindlasti kõige efektsem roniv suvelill. Ta on tugeva kasvu, lopsaka lehestiku ning imekaunite õitega, mis sobivad isegi lõikelilledeks. Kui tavapärased lillad õied teid tüütama kipuvad, võite valida oma aeda kaunistama valgeõielise vanikkuljuse.

Metstubakas (Nicotiana sylvestris)
Metstubakas

Metstubakas näitab kogu oma ilu alles suve lõpul. Siis on taim kasvanud u 1,5 meetri kõrguseks ning selle valged õied levitavad magusat lõhna. Eriti tugev on see öösiti, et ligi meelitada tolmeldavaid ööliblikaid. Oma kodumaal Lõuna-Ameerikas on metstubakas püsik, meil kahjuks suvelill.

Valge siumari (Actaea pachypoda)

Valge siumari

Valgete musta täpiga viljade tõttu kutsutakse valget siumarja inglise keelt rääkivates riikides nuku silmadeks. Eriti silmapaistvaks muudavad neid „silmi“ punased lihakad viljavarred.
Kui majas on väikesi lapsi, tasuks siumarjade kasvatamisest siiski loobuda. Tegu on küllalt mürgiste taimedega.

Aed-leeklill 'Darwin’s Joyce' (Phlox paniculata 'Darwin Joyce')

Aed-leeklill `Darwin`s Joice`

Flokside lõhn on augustiõhtute ja -ööde osa, ning mida heledamad on need õied, seda enam nad pilku püüavad. Kui õite heledusest jääb väheks, võib valida ka mõne kirjulehise floksisordi, selline on näiteks 'Darwin’s Joyce'. Selleks et lehestik eriti mõjule pääseks, lõikavad mõned aednikud kirjulehiste flokside õisikud maha − see on aga ilmne liialdus.

Ilukapsas (Brassica oleraceae)

Ilukapsas

Ilukapsad on viimases suvelilleistutuses asendamatud. Nende värvi- ja vormirohkus on uskumatu. Ilukapsad elavad üle ka tugevad sügisesed öökülmad ning isegi mõne juhusliku lumesaju. Kuna nende lehekodarikud on nii värvikad, ei vaja nad enda seltsilisteks mingeid õisi. Piisab tagasihoidlikest pinnakattetaimedest.

Lursslilled (Cimicifuga spp.)

Lursslilled

Lursslilled on eriti kaunid pikal soojal sügisel. Kuna tegu on pika kasvuperioodiga taimedega, siis varajaste öökülmade korral ei jõuagi mõned liigid ja sordid nende seast õide puhkeda. Eriti efektsed on punaka lehestikuga lursslillesordid – valged õisikusabad tulevad sellisel taustal eriti hästi esile.