“Komposiitstruktuur, mis annab puudele nende kerguse ning konkreetse tugevuse, annab samad omadused edasi ka puittoodetele. Töödeldud puittalad on tugevuselt võrreldavad betoonist ja terasest alternatiividega,” rõhutab Aalto ülikooli arhitekt ja teadlane Matti Kuittinen.

Puidu kergus võimaldab rajada pikki sildeid

Lisaks kergusele hindavad disainieksperdid puitmaterjalide juures eelkõige nende kiiret valmistusaega ning mitmekülgsust. Näiteks Prantsusmaal asuvas Clamarti spordikeskuses kasutasid arhitektid liimpuidu asemel lamineeritud vineerpuitu, mida kasutatakse üldiselt pikkade kaartalade ehitamiseks.

“Selle projekti raames kerkisid seoses keerulise geomeetria ning kahekordse kumerusega pikkade silletega esile äärmiselt huvitavad tehnilised väljakutsed. Lamineeritud vineerrpuit tegi võimalikuks pikkade sillete ning keerukate kumeruste rajamise ning nüüdseks on spordikeskus just antud elementide pärast kuulus. Lisaks osutus töödeldud puitraamistiku kasutamine ka ökonoomseks, struktuuriliselt tõhusaks ning visuaalselt pilkupüüdvaks”, selgitab ettevõtte Gaëtan Le Penhuel Architects projektijuht ja arhitekt Gaétan Morales.

Clamarti projekti tehnilise lahenduse raames on fasaad ja katus omavahel katkematu struktuurina ühenduses. See tagab suurema arhitektuurse vabaduse, võimaldades kasutada suuri sildeid ja optimeerida puitkonstruktsiooni.

Puitmaterjalid toovad linnakeskkonda soojust ja maalähedust

Ehitusmaterjalina esindab puit looduslikku maailma, mida hoone kasutajad saavad nautida ning mis võib muuhulgas ka tervisele kasulik olla: nähes, katsudes ning olles puidust ümbritsetud.

Üha enam uuringuid annab alust arvata, et haiglates ja muudes tervishoiusasutustes tuleks puitmaterjalide kasutust suurendada. Puidu olemasolu seostatakse paremate tulemustega patsientide seas, sealhulgas lühemate taasteaegade ja madalama valutajuga. Kusjuures erinevalt muudest looduslikest materjalides saab puitu kasutada nii mehaanilisel kui ka esteetilisel otstarbel, hõlmates nii katmata sisestruktuure, sisekujundust kui mööblit.

“Sellest lähtudes on kaasaegsel tehnilisel tasemel ning ressursitõhusate puitelementide kasutamine tuleviku seisukohast äärmiselt oluline, kuna puit edendab nii arhitektuurilist mitmekesisust, esteetilisust kui ka elukvaliteeti,“ räägib Kuittinen.