"See ei tähenda muidugi, et neid ei oleks võinud mujal olla. Aga neid ei ole lihtsalt säilinud. Kohe tuli ju tapeediajastu," selgitas etnograaf Sakalale. "Ja mõelge, missugused ajad ootasid neid Mulgi talude peremehi XX sajandil ees! Niisugused häärberid muudeti pärast pererahva küüditamist kolhoosiklubideks ja -kontoriteks või jaotati need kortereiks mujalt toodud töölisperekondade vahel..."

"Saatuse soovil müün Albi talu juba teist korda," ütleb kinnisvaramaakler Sirje Savvest, kui Maakodu talle helistab ja selle täiesti ainulaadse hoone vastu huvi tunneb.

Tegemist on 1890. aastal ehitatud palkmajaga, mis on ümbritsetud hiiglaslike põlispuude ja haritud põldudega.

"Taluõuelt avanevad võimsad ja avarad vaated künklikele põldudele ja metsatukkadele, silmapiiril näeb naabrite hooneid ja isegi Halliste kirikutorn paistab ilusa ilmaga kätte," räägib Savvest.

Tõsi, palju aegu on hoonest üle käinud ja kõike päris algset alles ei ole. Ometi on säilinud ja kenasti konserveeritud hämmastavalt palju väärtuslikku: kõrged laed, hiiglaslikud põrandalauad, unikaalne ahi, lae ja seinamaalingud.

Okupatsiooniajal on väärikat hoonet ka "täiendatud" ja ühte tuppa ja poolde endisesse kööki on ehitatud saun ja garaaž. Õnneks saab need likvideerida. Garaažina kasutatud toa põrandalauadki kannataks korda teha.

Nägu öeldud on hoone konserveeritud, pandud on uued puitaknad, uus laastukatus, parandatud vundament. Maja palkseinad on heas seisukorras.

Ait on ehitatud 1892. aaastal. Mõne sealse ruumi palkseinad näevad välja nagu oleks need eile tehtud. Aidahoone suurusest võib aimata, milline võimas talu Albi kunagi on olnud.

Elumaja ja aida vahele jääb võlvlagedega punasest kivist T-kujuline kolme kambriga kelder.

"Maja omanik soovib leida ostja, kes oskab vana hinnata ja on valmis siiani väga hästi säilinud, sisuliselt hindamatu varanduse korda tegema," ütleb Sirje Savvest.