Maakodu toimetus varus aiapaviljonis jõulumeeleolu tekitamiseks seadetesse metsast sammalt, käbisid. Oma kindel koht leidus seal ka kuusele. Perenaine lisas oma kodustest varudest talvemeeleoludega sobivaid pehmeid tekstiilesemeid, lambanahku ning nipsajakesi. Piisab vähestest vahenditest ning metsaskäigust, et luua koduses aiapaviljonis, terrassil või rõdul hubane olemine ja mõnus pühademeeleolu.

Käbid ja leheroosid

Talvel puu alt korjatud käbid on niisked ja nende kattesoomus kinni. Tuppa tuues hakkavad need järk-järgult kuivama ja avanema. Kes nii kannatlik pole, võib käbid ahjuplaadile panna ja neid madalal kuumusel kuivatada. Prõksuv hääl ahjust annab märku, et käbid kuivavad.

Kui on soov teha käbidest pall või need kaunilt anumasse sättida, tuleb kinnitada käbide ümber traat, mille abil saab neid aluskäsna sisse torgata. Lõigake ca 20sentimeetrine jupp traati ja asetage see käbi alumiste soomuste vahelt ringjalt ümber käbi. Keerutage traadiotsad omavahel kokku. Aluskäsnasid on müügil aianduskeskustes.

Kel oli sügisel mahti vahtralehtedest roose meisterdada, saab nüüd jõulude ajal needki ära kasutada, lisades neile natuke valget “lund”. Selleks on vaja valget värvi ja tükikest tavalist pesukäsna. Kastke käsn valge värvi sisse, nii et see jätab õrna värvise jälje. Tupsutage sellega õrnalt nii käbisid kui leheroose, kuni saate soovitud tulemuse.

Jõuluehted minevikust

Need jõuluehted sündisid vanadest kardinaklõpsudest, läbipaistvast plastist ja väljaprinditud fotodest. Sobiva plasti (see peab olema suhteliselt jäik ja paks) leiab näiteks mõne tootepaki ümbert, ent samahästi sobib ka suur ­plastpudel. Lõigake plastist meelepärase kujuga – kas ­ovaalsed või neljakandilised – tükid. Kuumutage väljalõigatud tüki äärt ettevaatlikult küünlaleegil, nii et see tõmbub veidi kaardu. Töödelge nii kogu plastitüki äär. Lõigake foto või väljatrükk parajaks, liimige see plastitüki keskele. Kinnitage selle külge kardinaklõps ja riputage ehe kuuse külge.

Kuidas teha samblapalle?

Samblapalli tegemisega saavad hakkama nii täiskasvanud kui lapsed. Tooge metsast sammalt, varuge ajalehte ja tavalist õmblusniiti. Kaunistuseks võib pallile ümber kerida peenikest värvilist traati.

Kortsutage ajalehed pallikujuliseks pusaks. Seejärel hakake samblatükke ümber ajalehepalli sättima, samal ajal niidiga kinnitades. Kerige niiti ümber sambla nagu lõnga lõngakerasse, kuni sammal on katnud terve palli. Kui pall tundub lopergune, mudige seda käte vahel ümmargusemaks. Kaunistuseks võite pallile ümber kerida mõned korrad värvilist traati. Pallid võite panna kaunistuseks tuppa või õue, asetada need lihtsalt lauale või riputada räästa külge.

Artikkel ilmus esmakordselt Maakodu 2015. aasta detsembrinumbris.