Maja tahtis seega põhjalikku remonti, kuid 2001. aastal said Julia ja Rivo koos poegade Risto ja Raineriga Kundast maale kolida. Talule võeti nimeks Hobuvärava – mõisaajal peeti karjakastelli uhke värava taga tallis nimelt hobuseid. Viimase rahvaloenduse ajal said nad teada ka koha endise nime, kui loendaja tuli siit otsima Talli talu.

Kirju seltskond

Kolme torniga maa- ja paekivist massiivse värava tipus paistab tuulelipult aastaarv 1881. Värava äärest kivilt aga leiab veel varasema daatumi – 1846. Peremees Rivo Vanatoa seletab, et seda loetaksegi Malla mõisa karjakastelli ehituse aastaks. Väravatorn aga rajati tõenäoliselt pärast põlengut, mis lisaks karjakastellile laastas ka teisi mõisahooneid.

Värava õuepoolne sein mattub suvel tiheda metsviinapuude vaiba alla, õue aga katab munakividest sillutis, mille perenaine mulla alt välja puhastas. Maakividest tall ja abihoone on nüüd oma uue katuse all aasta ringi kasutusel. Talvel kolib peaaegu kogu miniloomaaed väliaedikutest talli, suvel leiavad seal varju pisemad asukad.

Kui nüüd Juliale öelda, et kolime õige linna tagasi, sõdiks ta sellele kõigest jõust vastu. Kirju seltskonnaga miniloomaaia hing ongi just tema. Talvel käib Julia kodunt kaugemal tööl, aga suve jätab vabaks, et pisiperega täienenud loomaaia eest paremini hoolitseda.

Loomi muretsesid nad algul tasapisi. Suureks kasvas nende arv mullu, kui peremehe surma pärast otsi kokku tõmbav Toolse jaanalinnufarm pakkus oma asukaid Malla miniloomaaiale. Jaanalinnud siia ümber ei kolinud, aga väiksemad linnud ja mitmed loomadki said Hobuväraval kodu.

Pikemalt loe juba Maakodu juulinumbrist.