Peremeeste sõnul on Pajumäel kokku 400 hektarit maad, millest 250 hektarit on rohumaa, kus karjatatakse loomi ja korjatakse silo. Arvo räägib, et töödeldud toodete juurde jõuti vajadusest ja soovist jätkata talupidamisega. “Kogu talupidamise juures on üks keerulisemaid asju ellu jäämine. Tänu soovile ellu jääda hakkasimegi me piima töötlema, enne seda oli mõte niisama piimatalu olla,” kinnitab varasem peremees Arvo.

75 erinevat maitset

Viljari sõnul on Pajumäel toodete nimekirjas kusagil 250 toodet, erinevaid maitseid umbes 75. “Eks meie talu võimalus silma paista ongi lai sortiment. Suured ettevõtted ei saa iial endale sellist sortimenti lubada, aga meie oleme paindlikud vastavalt kliendi soovile,” selgitab Arvo.

Pajumäe talu päris esimeseks tooteks oli jogurt. “Kõige esimene toode, mida ise tootma hakkasime, oli mahejogurt. Enne seda müüsime ka toorpiima,” selgitab Viljar. “Alguses oli meil arusaam, et kohupiima on keeruline teha, ja sellepärast valisime esimeseks tooteks jogurti,” jutustab peremees Arvo. Tegelikult olnud aga hoopis vastupidi ja jogurti tegemine oli palju keerulisem.
Viljar Veidenberg.

Pajumäe toodete seast leiab midagi igale maitsele ja lisaks võtab talu vastu ka tellimusi. “Talu toodete valikus on veel mahevõi, mahekoor, mahehapukoor, keefir ja paljud teised tooted,” loetleb peremees Viljar. Peremeeste sõnul on Pajumäe talu kõige populaarsemad tooted toorpiim, maitsestamata mahejogurt ja kohupiim, rosinakohupiimakreem ja kakaokohupiimakreem. “Eelistatuimad on üldiselt ikka kõige klassikalisemad maitsed,” kinnitavad mõlemad Pajumäe talu vedajad.

Viljari sõnul tuleb toodete valikusse kogu aeg täiendusi. “Vaikselt lisandusid valikusse ka muud tooted, uuematest juust. Kõige uuem asi on aga ghee ehk mahevõiõli,” arutleb ta. Ghee oli näiteks tellimustöö Soomest.

Kergitame saladuseloori

“Ühe uue tootena on lähitulevikus plaanis lõssist tehtud kohupiim ehk teraline kohupiim, mida võiks ka kondiitritele pakkuda,” arvab endine peremees. “Kindlasti võiks suurendada juustuvalikut, praegu on valikus ainult eestlaste lemmik Gouda-stiilis juust, aga võiks ju ka teisi maitseid juurde mõelda,” mõtiskleb noorperemees Viljar. Pajumäe talu eestvedajate sõnul võiks keefir olla kindlasti selline toode, millele saaks lisada veel uusi maitseid. “Üllatavalt on keefiril üldse väga hea turg. Aga eks üldiselt tarbija otsustab, millised tooted tulevad, et jääda,” räägib Viljar Veidenberg.

Pajumäe talu peremeeste sõnul on talupidamine ikka põllumajandus, mis sõltub paljuski ilmast, ja aastad ei ole seega kindlasti vennad. Tuleb ette halvemaid ja paremaid aastaid. “Kui on halb aasta, tuleb hoida tuju hea, kuna järgmine tuleb siis ju hea aasta,” arvavad mehed. “Talupidamise juures on kõige tähtsam see, et talu peremees suudaks ja võtaks vastu otsuseid. Julgeid otsuseid,” on Arvo kindel.
Viljar Veidenberg.

Tuleviku osas on meestel suured ja julged plaanid. “Tulevikus sooviksime saada endale uue piima töötlemise hoone,” räägib Viljar. “Uus hoone lihtsustaks kindlasti kvaliteedi tagamist ja võimaldaks ka tootmiste mahtu kasvatada ning tootmist efektiivsemaks teha,” mõtiskleb ta. Viljari sõnul on tooteid palju, seega valikut suurendada ei tahaks, vaid rohkem keskenduks kvaliteedile ja eelistatuimatele maitsetele. “Tulevikus võiks mõelda ka rohkem välisturgudele. Soome me näiteks juba ghee’d müüme,” räägib peremees.

Miks valida talutooteid?

“Põhjuseks, miks tarbija peaks valima talutoote, on ikka see, et talutooted on palju maitsvamad ja annavad ka võimaluse toetada väiksemaid piirkondi,” selgitab Arvo. Tema sõnul on teada, et rohkem raha liigub pealinnas, ja kui on rohkem raha, siis vaadatakse rohkem ka seda, kui tervislikku ja kvaliteetset asja tarbitakse. “Paratamatu on see, et Tallinn on peamine turg, kuhu oma tooteid müüme,” arvab Arvo.

Kõik Pajumäe talu tooted kannavad nii “Ehtsa talutoidu” kui ka mahetootmise märki ja neid leiab hõlpsasti kõikidest suurematest poekettidest, nagu Selver, Rimi, Kaubamaja, Stockmann, Solaris ja Delice.

““Ehtsa talutoidu” märk on teinud elu ikka lihtsamaks ja talu jaoks on iga reklaam oluline,” nendib noorperemees. Lisaks suurematele poekettidele leiab Pajumäe tooteid ka väiksematest poodidest ja ökopoodidest nii Tallinnas, Tartus kui ka mujal Eestis. Samuti on olemas nii Viljandis kui ka Tartus siseturud, kus Pajumäe parimad tooted müügil on. Igal nädalal sõidab Pajumäe talu auto koos värskete toodetega neli korda Tallinnasse ja kaks korda Tartusse.


Pajumäe talu:

  • 75 õnnelikku lüpsilehma
  • 250 hektarit rohumaad
  • 2000 liitrit piima päevas
  • 250 erinevat toodet
  • Pajumäe talu tooted: ghee, mahevõi, mahekoor, mahehapukoor, mahekeefir, mahejogurt, juust jpm
  • 75 erineva maitsega toodet
  • Pajumäe talu mahekeefir võitis konkursi “Parim talutoit 2016”.
  • Pajumäe tooteid leiab kõikidest suurematest poekettidest, nagu Selver, Rimi, Kaubamaja, Stockmann, Solaris ja Delice.

Turuarendustoetuse abiga rahastatud tegevus.