Esko talus valmistatakse viimase suve kõige paremat kohalikku jogurtijäätist, erinevaid feta-tüüpi salatijuustusid, maitsestamata jogurtit ja veel palju muud. Lisaks liigub Esko talumaadel ringi sajapealine mitmevärviline lihaveisekari ja talu aiamajake on avatud kõigile talueluhuvilistele.

Esko talu kui piimatalu

Esko talu peremehe Gunnar Eensalu sõnul oli talu esimesed kümme aastat lihtsalt piimatalu, kuid riigi majanduslikust olukorrast tulenevalt tuli teha otsus, kas panna piimatalu kinni või proovida midagi muud.

“Tol hetkel tekkis võimalus rentida Sakus katseruume, kus oli ka väike pastörisaator, millega valmistasime Esko talu esimese jogurti ja kohupiima,” jutustab Gunnar Eensalu.

Peremehe sõnul müüsid nad valminud tooted Saku kauplusesse ja kohalikule lasteaiale. Talutooted meeldisid väga ja nii hakkasid ka kõik kohe tellima. “Kuid kui riik astus EL-i, karmistusid piima ümbertöötlemise nõuded ning meie kasutusel olevad rendiruumid ei vastanud enam vajalikele nõudmistele. Siis tegimegi otsuse, et toome uued tootmisruumid talumaja maakiviossa, kus need on siiani,” selgitab Gunnar Eensalu.

Praeguseks on Esko talus ligi viiekümnepealine klassikaline piimakari. Lisaks jalutab talus ringi sadakond tugevat segaverelist lihaveist. “Meie lihaloomad elavad aasta läbi õues ja inimesi kergelt ligi ei lase,” jutustab Gunnar. Peremees selgitab, et lihaveised kasvavad looduslikel rohumaadel ja ilma tehislike lisasöötadeta. Lihaveised müüakse lihatööstustele ja liha Esko talu ise ei väärinda.

Jogurtijäätis ja feta-tüüpi salatijuust

Esko talus valmivad tooted seitsmes erinevas tootekategoorias. “Lisaks algupärasele jogurtile ja kohupiimale leiab meie toodete valikust veel pastöriseerimata piimast valmistatud Gouda juustusid, mitu feta-tüüpi salatijuustu, erinevate maitsetega jogurtijäätiseid, Kreeka jogurtit ja võid,” loetleb peremees. Gunnar räägib, et eestlased armastavad kõige enam pastöriseerimata piimast valmistatud Gouda-tüüpi Saku juustu, kuid viimasel ajal on tehtud ka katsetusi üle poole aasta laagerdunud kõvade juustudega. Lisaks juustudele on ostjate lemmiktoodeteks jogurtijäätised. “Üks on selline soolane ja teine on magus kirss,” muheleb peremees.

Gunnar Eensalu sõnul müüakse nende tooteid peamiselt Tallinnas ja Harjumaal, kuid ka Tartus ja Pärnus. “Esko talutooteid leiab suurematest kauplustest, nagu Solaris, Kaubamaja, Viimsi Delice, Ülemiste Rimi “Talu toidab”, Mustakivi Rimi, Haabersti Rimi, Tartu Maksimarket ja Pärnu Delice,” loetleb peremees. Lisaks pakuvad paljusid Esko talu tooteid restoranid ja kohvikud.

Kuidas sünnivad uued maitsed?

“Jäätise väljatöötamisel oli meie peamine klient minu enda nelja-aastane tütar. Pool aastat ei söönud jäätist. Tegime ja tegime, aga tema ei söönud,” meenutab peremees. Kuid pärast mitut katsetust leitakse Gunnari sõnul alati õige maitsekooslus, mis sobib ka kõige nõudlikumale kliendile. Nii oli ka jäätisega. “Oluline on lihtsalt kõike valmistada võimalikult algupärasest ja puhtast toorainest,” selgitab Gunnar Eensalu. Peremees mainib ka, et lisaks praegustele maitsetele on tema sõnul veel mõni lisamaitse tagavaraks olemas ning kui keegi tahab mõneks eriliseks sündmuseks päris uut jäätist, saab ka selle tehtud.

“Talutoitu iseloomustab minu meelest kõige rohkem see, et see maitseb hästi ja on veidike nagu ära unustatud vana. Suurtootjate kaubad sisaldavad tihtipeale küll värvaineid, säilitusaineid, lõhnaaineid – kas seda kõike on ikka vaja?” mõtiskleb Esko talu peremees Gunnar. “Ehedus ja naturaalsus ongi põhjus, miks talutoitu eelistada,” kinnitab ta.

Parim hommikusöögi retsept

Peremehe soovitusel võiks igaüks hommikul proovida rasvase võileiva asemel hoopis Esko talu maitsestamata Kreeka jogurtist valmistatud smuutit. “See on asi, mida iga eestlane peaks ära proovima, ja on igati sobilik nii naistele, noortele kui ka kõigile terviseteadlikele inimestele. Selline kerge hommikusmuuti värskete marjadega, lisaks veidike banaani või agaavisiirupit, on hea algus päevale,” kinnitab peremees.

Gunnar ütleb, et kellel on tahe asju ära teha, lisaks ettevõtlikkust ja valmisolek probleemidega tegeleda, see saab maal ka kenasti hakkama. “Ma arvan, et talu on nagu iga ettevõtlus. Erinevus on ehk ainult loomad, kes nõuavad kõrgendatud tähelepanu, ja nagu tootmises ikka, töötatakse talus ka mitmes vahetuses,” selgitab ta.

Talupidamise kõige suuremaks väljakutseks peab Esko peremees hoopis heade inimeste leidmist: neid, kes loomade heaolu hingega tagaksid ning kalli põllutehnikaga vastutustundlikult ja ettenägelikult ümber käiks. “Inimesi on vaja igas etapis: nii põllul, laudas ja meiereis kui ka toodete viimisel kliendini. Põllutöödega kaasneb ka see eripära, et need päris kalendri järgi ei käi, vaid ikka ilma järgi. See nõuab paindlikkust ja teatud perioodidel pingutust,” selgitab Gunnar.

Tulevikku suunatud mõtted

Praeguseks on Esko talus lisaks omadele rakkes kümme inimest. Peremehe sõnul on talu juhtimise ja arengu vastutus tema õlul ning teised pereliikmed toetavad töölõikude toimimist. “Eks iga asja üle võib vinguda, kuid ega vingumine ära toida,” kinnitab Esko talu peremees.

Peremehe sõnul on Esko talu praegu parasjagu sellises suuruses, kus toodang suudetakse realiseerida ja kus saab ise suunata, kellele oma tooteid müüa. “Tuleviku osas liigub mõte ikka kvaliteetsemate ja erilisemate toodete suunas. Pigem teha vähem, aga häid,” mõtiskleb Gunnar. Uutelt toodetelt peremees saladusloori ei kergita, kuid kinnitab, et kindlasti on midagi head tulemas.

Esko talu liitus teiste “Ehtsa talutoidu” märgi kandjatega selle aasta sügise hakul.

Turuarendustoetuse abiga rahastatud tegevus.