Värvikaardi järgi värve valides tuleb arvesse võtta, et need mõjuvad erinevas valguses erinevalt. Näiteks ei näi enamik värvitoone tehivalguses samasugused, kui päevavalguses ja erinevatest valgusallikatest sõltub, millisena silm värvitooni tajub. Et teada saada, kuidas värv ruumis tegelikult mõjuma hakkab, tuleb vaadelda värvikaarti või -näidist nii päeva- kui tehisvalguses.

Samuti on värvidel komme mõjuda suurel pinnal pisut teistmoodi kui tillukesel värvinäidisel. Enamasti mõjuvad heledad ja pastelsed toonid suurel pinnal tunduvalt intensiivsemate ja pisut tumedamatena, tumedad aga vastupidi – heledamatena ja pastelsematena.

Materjali võrdlemisel kasuta neutraalset halli või valget tausta, sest kõik teised värvid vaateväljas mõjutavad meie nägemismuljet. Vältida tuleks punktvalgusteid, neoontulesid, tänavavalgustust, värvilisi aknaklaase või katteid, samuti erksavärvilisi seinu.

Fotogalerii vaatamiseks kliki paremal alumises servas olevatele valgetele nooltele.

Võrreldavaid värvipindu tuleks hoida 30 kraadise valguse langemise nurga all. Suurema pinna puhul on väiksem võimalus segavate mõjude tekkimiseks. Värve ei tohiks vaadelda mitte üle viie sekundi järjest, kuna meie aju asub silmadega esimese paari sekundi jooksul märgatud erinevust kompenseerima.

Samuti võiks valida, kas ruumis domineerivad värvid või materjalid.

Et kujundus mõjuks terviklikult, tasub silmas pidada, et eri ruumides kasutatud värvitoonid omavahel haakuksid. Eriti oluline on see avatud ruumide ja väikese korteri puhul. Kui oma maitses kaheldakse, on parimaks lahenduseks üks põhivärv ning seda võiks elustada mõne kontrastse värviplekiga.