FOTOD: Uhke vedur, mis grillib ja küpsetab nagu tippkokkOhhoo-preemia konkursil "Kaunis maakodu 2015"

 (3)
Foto: Birgit Püve

Väike vedur Aive ja Aivar Treve kaunis koduaias Türil pole suur uhke mänguasi, nagu esmapilgul arvata võiks. Tollel on sootuks argisem otstarve – see vedur suitsutab, grillib ja küpsetab.

“Raudteemehel võiks ju ikka oma vedur olla,” vastab Aivar Treve küsimusele, kust tuli grilliveduri mõte. Aivar Treve töötab nimelt raudteeremondiga tegelevas firmas Go Track.

Foto: Birgit Püve

Grillimajas on perel gaasigrill ja õues väike UFO-grill. Viimane on Keila seppade tehtud, sel on küljes ka pannihoidja. Perenaisel meeldib seal peamiselt vokkida. Aga suurema seltskonna puhul jääb malmgrill väikeseks ja gaasigrill pole päris õige asi. Igatahes oli suuremat grilli vaja, ja see võiks midagi ägedat olla, leidis Aivar ning lasi fantaasial lennata.

Foto: Birgit Püve

Mõtleski välja grilliveduri ja tegi joonised. Kutsus appi sõbrad töökojast, sest metalli töötlemiseks on ikka korralikke tööriistu vaja.

Metall on kallis ja sellega pole priisata, käiku läks vanametall. Veduri kabiiniks passis vana rahakapp, katlaks aga suruõhupaak. Rahakapi alla keevitati küttekolle ja katla külge korsten. Ka õnnestus leida sobivad rattad. Rööpad, millel vedur seisab, on aga hoopis vanad – pärit esimese Eesti Vabariigi ajast kitsarööpmeliselt raudteelt.

Foto: Birgit Püve

Lepapuud koldesse, ja kui temperatuurinäidik näitab 180 kraadi, paneb Aivar maitsestatud lõhe ahju. Paarikümne minuti pärast on kala valmis, lõpetuseks paneb ta restile lepapuupuru, mis annab toidule hea suitsumaitse. Meeldib ka rääbist valmistada, kuldkollased kalad saavad valmis veerandtunniga.

Foto: Birgit Püve

Kas kuumus läheb veduri katlasse või kabiini, seda saab reguleerida siibriga. Katlas ehk barbeque-ahjus küpsetab Aivar liha. “Seda pean veel harjutama ja õiged nipid kätte saama. Kõige paremini õnnestuvad seakoodid, need mässin fooliumisse, sedasi tulevad välja head mahlased,” räägib ta. Suveõhtul Treved toas ei einesta, olgu siis oma pere või tulevad külalised. Varju pakub grillimaja ning perenaisel pole muret, mida liha või kala juurde pakkuda. Kasvuhoones ripuvad punased ja kollased tomatikobarad, on paprikat ja kurki ning piisavalt kõiksugu maitserohelist. Ka silmale on siin ilu küllaga – on ju Trevede aed üks linna ilusamaid.

Foto: Birgit Püve
Maakodu


Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare