Kihnus avastasime sümpaatse idee: välidušinurk oli tehtud kauni kodu sisehoovi, varikatusega kaminakoja ja basseini kõrvale.

Kütusetünnist dušinurk

Vennakesed sai duširuumi koduaeda tänu koostööle: Vellol tuli idee ning Leho oskas selle nutikalt teoks teha.

Vennad Vello ja Leho Kelder tegid Pühakülas oma aeda duširuumi, kus oleks mõnus end pärast aiatöid pesta. Mehi kuulates selgub, et Vellol tuli idee, ning Leho, kelle käes meisterdamine ja ehitustöö lausa lendab, tegi toreda ehitise valmis.

“Aastaid aianurgas konutanud 200-liitrisest kütusetünnist sai pesuruumi veepaak. Enne kui vee sisse julgesime lasta, pesime mahutit kuuma veega kümneid kordi,” meenutab Vello.

Päeval päike soojendab mustaks värvitud veepaaki ning õhtul on vesi pesemiseks parasjagu soe. Palavate päevadega kütab vee isegi nii tuliseks, külma vett tuleb juurde lasta. Kui paak on vett korralikult täis, jagub seda paariks päevaks.

Kraaniga “tablett” kätepesuks

Kraaniga kätepesunõu

Hiiumaalt leidsime kummalise roostevabast plekist kaasaskantava veenõu, mille kraani all käsi pesti. Kuigi praegune kasutus tundub nii loomulik ja õige, on mahuti valmistatud sootuks teisel eesmärgil, nimelt õllenõuna. Selle valmistas omal ajal hiidlane Sulev Soop.

SPA-mõnud turismitalu õues

Eriti mõnus on see, et Peep Paimre tehtud vann liugleb parvega järvel ning on köetav – sedasi ei pea jahedalgi suvepäeval vannimõnudest loobuma.

Peep ja Kaddi Paimre on Väljakülas kujundanud suure veesilmadega maatüki, kus saab seitsmel moel vee- ja saunamõnusid nautida. Nende juures nägime, et isegi vanni võib suvel õues võtta. Eriti mõnus on see, et Peep Paimre tehtud vann liugleb parvega järvel ning on köetav – sedasi ei pea jahedalgi suvepäeval vannimõnudest loobuma.

Selleks et vanniga keset veekogu ümbritsevat loodust nautida, tuleb vahepeal mõnulemine katkestada ning parvele hoogu lükata. Kuid see on ju kõigest pisiasi. Iga kodu külje all pikutav veesilm oleks elavam, kui leiduks vahvaid mehi, kes sellise mõnula palkidest ja tünnidest kokku paneksid.

Kuuselõhnalised veeprotseduurid

Peep Paimre ehitas oma talu külalistele palkidest ja laudadest lihtsa varjualuse, mille alla mahub kolm pesemiskohta ning mida varustab veega katusele tõstetud suur veepaak.

Kui aiamaa on suur ning tööd palju, tasub aianurka pesemiseks midagi paiksemat püsti panna. Peep Paimre ehitas oma talu külalistele palkidest ja laudadest lihtsa varjualuse, mille alla mahub kolm pesemiskohta ning mida varustab veega katusele tõstetud suur veepaak. Päikese soojendatud vesi jõuab kahte kätepesukraani ning ka seina taha, kuuseokste varjatud dušinurka.

Kõrge tünn duširuumiks

Tünn duširuumiks

Tartu Tünnitehase päikeseküttel duširuum on valmistatud kodumaisest puidust ning sobib hästi maakodu või suvila aeda. Vahvalt pikk tünn kui pesuruum on võitnud mudilaste südame: kabiini alaosa moodustab väikese vanni, kus saab veega mängida. Soe ja päikeseküllane päev kütab kabiini ülaossa paigutatud mahutis vee nii soojaks, et seda jätkub õhtul täiskasvanutelegi higi mahaloputamiseks.