Valgustatud linnatänavatel jalutajad arvavad tihti ekslikult, et neid on väga hästi näha – liiguvad nad ju valgustatud alal. Autojuhi vaatenurgast on aga kõnniteel liikuv kogu keset tiheda liiklusega ala sageli viimane, millel pilk peatub. Muid segajaid on lihtsalt nii palju: vastutuleva liikluse tuled, see, mis toimub kõrval ridades, liiklusmärgid, foorid, udune või märg esiklaas jne.
Leedtraksid on koerale mugavad.

Viimastel aastatel on populaarseks muutunud leedvalgustusega, lemmikloomadele mõeldud ohutustooted: kaelavõrud, rihmad, ripatsid jne. Neid võib leida lemmikloomatarvete kauplustest, aga parim valik on e-poodides internetis.

Kuidas valida õige toode?

Kõige rohkem tooteid tehakse koertele. Esmalt tuleks otsustada, kas pimedas jalutades on leedvalgustusega rihmale lisaks vajalik ka teine, jalutusrihm. Valgustusega rihm võiks olla natuke suurem, nii on seda koerale mugav üle pea kaela panna. See peaks kindlasti olema jalutusrihma kaelusest allpool. Nii ei vaju lisarihm maad nuuskiva looma kaelast ära ega kuku maha. Vabalt liikuval loomal peaks rihm olema tihedalt ümber kaela, nii nagu tavarihm, millel mahub kaks sõrme rihma ja kaela vahele, et rihm ei oleks liiga pingul.

Kindlasti tuleb koera valgustatud rihmaga harjutada. Kõigile ei pruugi vilkuv valgus sobida ning võib mõjuda pigem ärritaja või hirmutajana. Koerad, kes on harjutatud mängima leedtäpiga, võivad arvata, et tegu on kaela seotud mänguasjaga ja sellele vastavalt ka käituda.
Kui koer on harjunud traksidega, võib soetada kas leedvalgustusega traksid või leedhelkurid, mis kinnituvad trakside või ka rihma külge. Need on u 10 cm pikkused valgustatud helkurid, mis kinnituvad takjapaeltega ümber olemasoleva rihma. Selliseid helkureid peaks loomal olema kaks, üks kummalgi küljel. Leedhelkuri võib kinnitada ka jalutusrihma külge.
Kaelarihma külge kinnitatavad leedhelkurid paistavad kaugele.

Kui valite leedtraksid talvisel ajal riideid kandvale koerale, siis võtke mõõt kindlasti riiete pealt!

Väikestele lühikarvalistele koertele võiks soovitada leedvalgustusega ripatsit. See kinnitub olemasoleva kaelarihma külge. Korralik ripats on kerge, kompaktne, metallist tugeva kinnitusklambriga ja väga ereda ning kaugele nähtava punktvalgusega.

Mis sobib pikakarvalistele?

Pikakarvaliste koerte omanikud pelgavad tihti, et valgustatud rihm ei anna koera pikkade karvade vahelt soovitud efekti. Neile soovitan kanda leedkaelarihma lisarihmana, või trakse, mis ei vaju nii karvastiku sisse. Kasutada võib ka valgustatud jalutusrihma või jalutusrihma pikendust. Pikendus on u 60 cm pikkune valgustusega vahedetail, mis paigutatakse kaela- ja jalutusrihma vahele. Korralik ja kvaliteetne leedkaelarihm on tavaliselt nii ere, et valgustab ka maapinda koera jalgade ees.

Leedvalgusega tooted töötavad kas patareide või akudega, mida saab laadida USB-pistikust. Patareide kasutusaeg on pikem, kuid need on kallimad.


HEA TEADA:

Pika jalutusrihma nähtavaks muutmine on oluline näiteks ratturitele. Kui rattur pimedas kiiresti läheneb, ei pruugi ta aru saada, kas loom liigub vabalt või on rihma otsas. Leedvalgustusega rihm annab varakult märku, kustpoolt loomast ja tema peremehest mööduda, et mitte rihma sisse sõita.