Õhk ruumis kuumutatakse 50–60 kraadini, seejärel seatakse profiilidesse spetsiaalne PVC-kile, mis saavutab kuumutamisel erilise elastsuse. Ruumi jahtumisel kile tasandub, pinguldub ja jäigastub. Tulemuseks on sirge, kortsudeta pind. Sellised laed on elastsed ja mängivad kaasa ehituslikele, aja jooksul tekkivatele muutustele (praod, vajumised jne), säilitades oma kvaliteedi ja vormi.

Värvidemäng

Pinglagedel on väga lai värvitoonide (üle 150) ja tekstuuride valik. Kasutava materjali plastilisus võimaldab luua ideaalselt siledaid pindu, ehitada keerulise konstruktsiooniga ja mitmetasandilisi lagesid. Kui siia juurde lisada, et pinglaed kestavad tavalistest kauem, neid paigaldatakse kiiremini ning võrreldes teiste laeviimistlusviisidega on neil mitmeid unikaalseid omadusi, peaks laeremont olema suisa lust ja rõõm.

Kui ülakorruse naaber kipub teie elamist uputama, tasub meeles pidada, et pinglagi on asendamatu veeläbijooksude tõkestaja. Uskumatu, kuid see kannatab 100 liitrit vett ühe 1 m² lae kohta. Kipslagi kannatab välja 10 liitrit 1 m² kohta ja ripplagi vaid viis liitrit. Kui selline vee läbijooks tekib, siis pinglagi venib ainult allapoole, hoides kogunenud vett pealpool lage. Pärast veeõnnetust tuleb vaid kohale kutsuda meistrid, kes aitavad vabaneda lae peale kogunenud veest ja annavad pinglaele esialgse kuju.

PVC-pinglagesid nimetatakse ka Prantsuse ripplagedeks, sest just seal võeti need umbes 20 aasta eest esmakordselt kasutusele. Seejärel algas nende võidukäik. Algselt triumfeerisid pinglaed Prantsusmaal, seejärel terves Euroopas, praegu kogu maailmas.

“Eesti turul on pinglaed olnud orienteerivalt seitse aastat. Pinglaega on võimalus teha erinevaid tasandeid, laineid, kaari jne. Samuti on võimalik pinglaele teha fotoprinti ja kasutada seda fotolae või -seinana,” selgitab Jõgi. Võib teha ka valguslagesid, mis on täiesti iseseisvad valgustid, ilma et peaks juurde paigaldama lisalampe.

“Võimalusi on erinevaid ja palju. Mattmaterjalist ping­lae­ga on tulemuseks esinduslik klassikaline lagi. Lakkmater­jalist pinglaega saab tekitada “teise toa efekti”, sest läikiv pind peegeldab maas olevaid objekte ka lakke,” lisab ta.

Horisontaaltasapinnaga ping­lagi võib olla mis tahes kujuga – alates ristkülikukujulisest, ümmargusest ja ovaalsest kuni kõige keerulisemate kujunditeni. Ka saab luua mitmetasandilisi vorme, panna ping­lage lainetama ja moodustada sujuvaid paineid.

Enamasti paigaldatakse pinglagi viimases remondijärgus. Pinglae montaaž võtab aega kõige enam ühe päeva, tööle kuluv aeg sõltub raskusastmest. Paigaldamise kiirus tuleneb sellest, et ruumi mõõtude järgi välja lõigatud pinglagi paigaldatakse ühes tükis. Geomeetriliselt keerulise ehitusega ruum ja tavalisest suurem nurkade arv pikendavad tööle kuluvat aega.

“Pinglae paigaldus läheb maksma orienteerivalt 20 eurot/m². Kuid ühtset hinda täpselt siinkohal öelda ei saa – see sõltub kliendi soovist, ruumi individuaalsusest, materjalist, läbiviikudest laes jne,” ütleb Jõgi. Pinglagesid võib paigaldada ka vannitubadesse, büroodesse, garaažidesse, rõdudele, restoranidesse, basseinidesse.

Pildid elavdavad lage

Tellija peab arvestama, et lakitud ehk läikivad pinglaed suurendavad visuaalselt ruumi ja loovad täiendava teise toa efekti. Selliseid lagesid soovitavad disainerid kasutada väiksemates tubades eesmärgiga saavutada visuaalne ruumi suurenemise efekt. Valguse ja mööbli siluettide peegeldus laes loovad mõistatusliku atmosfääri, andes samas ruumile piduliku välimuse.

Üha enam võidavad populaarsust piltidega pinglaed. “Iga viies tellitud pinglaest on pildiga. Esimesel kohal on taevas, teisel lilled ja kolmandal ornament,” ütleb Strewell OÜ juhatuse liige Tatjana Orav.

“Kõige populaarsemad on siiski läikivad laed – inimesed on juba tüdinenud tavapärasusest. Läikiv pind on uus, moodne ja annab mulje lisakorrusest, kuna tuba tundub palju kõrgem,” lisab ta.

Matt-pinglagesid peetakse klassikalisteks, need jätavad krohvitud-värvitud lae mulje, sealjuures ei nõua märkimisväärset hooldust. Pinglael on võimalik realiseerida kõikvõimalikke värvilahendusi.

Satiin-pinglagesid võib nimetada matt-pinglagede erilahendusteks. Eripära seisneb pärlmutterkoostises, mis annab pinglaele saladusliku läike ja sädeleva veetluse.

Trükitud kujutisi võib pesta, need ei karda päikesevalgust, ei pleegi ega kaota aja jooksul erksust. Trükitud pinglagesid võib kasutada ka niisketes ruumides. Pinglagi ei tohiks aga kokku puutuda teravate esemetega, mis võivad lakke augu teha või seda kriimustada. Nürid esemed lage ei kahjusta. Pinglaele ei mõju hästi ka temperatuur alla –5 °C (kile võib lõheneda) ja üle +65 °C.

Pinglagi

- Ei koorma laekonstruktsioone, sest kinnitatakse seinte külge.

- Ei kaota aastatega värvust.

- Ei pleegi ega pragune.

- Säilitab oma algsed tehnilised näitajad.

- Ei karda vett ja niiskust, seega ei teki hallitust ega kondensaati.

- Ei põle, vaid sulab ning sedagi vaid väga kõrgel temperatuuril.

- Ei sisalda organismile kahjulikke aineid, neist ei eraldu kahjulikke osakesi.

- Ei seo endasse lõhnu ega tekita allergiat.

- Ei kogu tolmu, sest kile on valmistatud antistaatilisest polüvinüülkloriidist.

- Jääb puhtaks isegi pärast pikka kasutusaega.

- Parendab märgatavalt ruumi müraisolatsiooni.

- Tagab suurepärase soojusisolatsiooni.

- Ei vaja täiendavat hooldust, remonti ja värvimist.

Allikas: Laestuudio OÜ