Video linki ei avalda me siinkohal meelega, sest ütleme: ärge nii tehke! Võite endale kasu asemel kahju tekitada.

Kuidas siis õigesti ja ohutult nahka kinnitunud puuki eemaldada?

Puugi eemaldamisel on peamiseks reegliks õrnus. Pigistada puuki ei tohi, sest nii võib nahale sattuda putuka väljaheide ja sellega koos ka borrelioosi tekitav bakter.

Pintsettidega tuleb puugil kaela juurest kinni võtta ja ta järsu pöörava liigutusega välja tõmmata. Kui juhtub, et puugi pea jääb sisse, siis jätkegi see sinna. Organism tõukab selle ise hiljem välja.

Puhastage puugi kinnitumiskohta mingi desinfitseerimis­vahendiga, ise nõelaga torkima hakata või traumapunkti pead eemaldama tormata pole mõtet.


Mida veel peaks teadma ja tegema?

“Oma kehalt puuki leides peaksite esmalt mõtlema sellele, kas olete end entsefaliidi vastu vaktsineerinud. Kui kaks süsti tehtud, on teil selle tõve vastu kaitse olemas ja muretsemiseks pole põhjust,” selgitas Maalehele doktor Kersti Kink Lääne-Tallinna keskhaigla nakkuskeskusest. “Kui aga olete vaktsineerimata, tuleb ennast vähemalt nädal aega jälgida. Kohe ei juhtu midagi.” Vereanalüüse on mõtet teha alles teisel, isegi kolmandal nädalal pärast puugikontakti. Varem ei näita need midagi.

Teine haigus, mida puugid levitavad, on borrelioos. Borrelioosi tekitab parasiit, kes satub inimese nahale koos puugi väljaheitega. Tavaliselt tekib puugihammustuse kohale roosakas punetava servaga laik, mis on natuke hell ning võib kergelt sügeleda.

“Kui puuk teid täna hammustas ja tema eemaldamise järel jäi sellele kohale väike punetav laiguke, siis see on tavaline nahaärritus. Muretsema peaks hakkama siis, kui 7–10 päeva pärast hammustust märkate, et roosakas laik tasapisi kasvab,” selgitas Kink. Siis tuleks arsti poole pöörduda, et välja selgitada, kas tegu võib olla algava puukborrelioosiga.

Kõige raskemad on juhtumid, kui inimene puuki üldse ei märkagi. “On täiesti võimalik, et ta jalutab üle keha ja jätab mälestuseks borrelioositekitaja, kes naha alla poeb,” räägib arst.

Miks puugid mõnesid inimesi armastavad ja teisi mitte, sellest loe pikemalt Maalehest.