Aknaava – suurepärane koht asjade hoidmiseks

Kui köögis on aken, kasuta selle ava kõikvõimalike asjade üles riputamiseks. Akende avauste vastaskülgedele ei ole keeruline keerata kahte kruvi ja ühendada nende vahele metalltraat. Sellele traadile on sul võimalik kinnitada konksud, mille abil saab panna rippuma erinevaid asju. Need võivad olla praepannid, väikesed potid, kulbid, lõikelauad jms.

Kui aken on kitsas, saab kahele poole seinale kinnitada metallrööpad, mille abil asju hoida.

Kui aken on kõrge ega avane, võib selle ülaosasse paigaldada väikese riiuli erinevate toiduainete ja esemete hoidmiseks, mida päikesevalgus ei kahjusta. 10-15 cm laiune riiul on piisavalt suur, et panna sellele alustassid ja kausid.

Kapiuste sisemuses olev kasutamata ruum

Ava köögikapi uksed. Mida sa näed? Pööra tähelepanu ustele. Nende küljed on tavaliselt kasutamata. Sul on vaja vaid paari konksukomplekti, mis sobiksid väikese poti, sõela, lapi, lõikelaua, kulbi, puidust pannilabida või muude väikeste asjade hoidmiseks, mis muidu sahtlis palju ruumi võtavad.

Kui kapis olevad riiulid takistavad ukse sulgemist, mõtle kui palju saad neid lühendada, nii et potid maha ei kukuks. Lihtsalt võta saag, lõika riiulit 2-5 cm lühemaks ja kindlasti mahub kõik, mis uksele riputatakse, ära.

Ruum külmkapi ja lae vahel

Kui köögis on vabalt seisev külmkapp veendu, et selle kohal olev ruum kuni laeni oleks ära kasutatud.

Kui see ruum on tühi, kaalu riiuli lisamist külmkapi kohale. Riiulite valmistamisekson sul vaja mõnda puidust lauda, saagi ja kruvisid. Selline riiul sobib kööginõudele ja köögimasinatele, mida kasutatakse harva.

Ruum köögiukse läheduses

Mõtle köögi sissepääsule. Mis on ukse ees? Mis on ukse kõrval? Kui seinal on vähemalt 15 cm laiune osa, ära kõhkle - seda kohta saab kindlasti kasutada suhteliselt sügava (isegi kuni 60 cm) riiuli jaoks. Kasutades laudu ja L-kujulisi riiulikandureid, mida saab igast ehituspoest osta, ehita raam ukse ümber kuni laeni välja ning valmista riiulid kas laudadest või mööbliplaadist.

Kas köögiuks avaneb sissepoole? Kui jah, siis võid erinevate asjade kinnitamiseks sellele spetsiaalse plaadi riputada. Tavaliselt kasutatakse seda keldris ja garaažis tööriistade paigutamiseks. Sellisel plaadil on avad riiulite ja erineva suurustega karpide kinnitamiseks. Miks mitte riputada plaadile mõningaid esemeid, mis sind köögikappides segavad? Isegi praepanni võib panna uksetagusele plaadile.

Esemete kukkumise vältimiseks kinnita põrandale uksestopper. Sellisel moel kasutad ära koha, mis jääb tavaliselt kasutamata.

Asenda kapp mitme sahtliga riiuliga

Kui köögis on pliidi ja külmkapi või seina vahel kapp, kaalu selle asendamist riiuliga (sügavus 60 cm), mis ulatub laeni või seinale kinnitatud kapini.

Võib-olla pead ära lõikama lauaplaadi, kuid kui see pole just kivist, ei tohiks probleemi tekkida ning 80-90 cm kõrguse kapi asemel saad 150 cm või isegi kõrgema riiuli.

Pliidipealse katted

Kui keeduplaat või pliit on kaetud puidu- või isegi kiviplaatidega, saad sellel toitu hakkida, panna sinna potid ja isegi kodumasinad. Pead katted eemaldama ainult siis, kui valmistad toitu. See on väikeste köökide jaoks väga mugav ja praktiline lahendus.

Kasuta ruumi külmkapi ja seina vahel

Peaaegu kõigil juhtudel on külmiku ja seina vahel üsna suur vahe. Põhjus on väga lihtne: lüliti. Keegi ei arvanud, et külmikud võivad ühel päeval olla väga suured ja kõrged. Seetõttu on jäetud vahe käega lülitini jõudmiseks.

Tegelikult on selleks, et jõuda käega lülitini vaja 15-30 cm kõrgust avaust. Kogu muud ruumi saab kasutada erinevate asjade paigutamiseks. Riiulid võivad olla nii lihtsad kui ka ratastel ja väljatõmmatavad.

Kuna külmik on sügav, on selle ja seina vahel asuva ruumi ainult harjale või puhastuslapile jätmine raiskamine. Parem on teha mitu väikest riiulit, mis aitaksid hoiustada väikeseid esemeid.

Ruum seinakappide all – mitte ainult tasside riputamiseks

Tasse riputatakse sageli just köögikappide alla, kuid palju otstarbekam on sinna kinnitada riiul ja tassid sellele asetada. Lapsed leiavad need nii hõlpsamini üles ja samal ajal on leitud ruum kapi jaoks.

Kappide välisküljel olevad kööginõud

Kui kapi välimine sein on kasutamata, saad sinna mitte ainult käterätikuid riputada, vaid ka kööginõusid.

Köögimagnetid

Köögimagnetitest, mille maksumus on vaid kaks eurot, piisab mitme riiuli tühjendamiseks.

Paigalda seinale kaks või isegneli 4 magnetist hoidjat ning aseta neile kõik noad ja metalltooted. Selleks, et lapsed teravate esemeteni ei ulatuks, pane magnetid piisavalt kõrgele.

Soovitus, mis ei maksa midagi

Kui eelnevalt antud nõuanded nõuavad kulutusi, siis lõpetuseks pakume soovituse, mis ei maksa midagi: võta kõik esemed köögikappidest välja ja lahku nädalavahetuseks kodust. Kui tagasi tuled, proovi asjad tagasi panna. Kas sul on tõesti kõiki neid asju vaja? Võib-olla on aeg mõned ära visata (või ära anda), isegi kui nad on veel heas korras?

Miks pead tingimata enne asjade tagasi panemist pausi tegema? Väga lihtne: nii unustad, kus mingi asi oli ja ei topi sa riiuleid jälle täis. Ilmselt imestad ise, kuidas kõik see kraam köögikappidesse ja riiulitesse ära mahtus!

Kööki kogume aga sageli selliseid esemeid, mis peaksid olema prügikastis või vähemalt sahvris. Suur koristustöö aitab peaaegu alati rohkem ruumi leida. Seda tuleks teha kord iga poole aasta tagant. Võib-olla sa ei vajagi uusi riiuleid ...

Allikas: K-Rauta