Kas disain on tähtis?

Poes tolmuimejaid takseerides jääb mõistagi esmalt silma välimus. Kuigi erinevad numbrid pakendil on olulised, tasub tõepoolest ka masina disainile tähelepanu pöörata. Näiteks kui imemistoru on pikk ja käänuline, on masinal raskem tõhusalt tolmu imeda. Seega tuleks valida imeja, mille toru ei ole liialt pikk.

Lisaks tasub tähelepanu pöörata masina all olevatele ratastele. Osadel tolmuimejatel on kolm, teistel neli ratast. Mõneti on see maitseküsimus, aga enamasti tagavad neli ratast parema liikuvuse põrandal, mis omakorda aitab vältida põranda kriipimist. Rattaid tasub poes ka pöörlema panna, et vaadata nende materjali ja hinnata liikuvuse sujuvust.

Võimas mootor pole imevõti

Enamikele tolmuimejatele on suurelt peale kirjutatud nende võimsus. Uue tolmuimeja soetamise juures on oluline teada, et võimas mootor ei tähenda tingimata paremat puhastamisvõimet.

Loomulikult on teatav võimsus masina edukuseks vajalik, kuid tolmu kokkukogumine ja põranda puhtakssaamine sõltub siiski pigem efektiivsusest ehk imemisvõimsusest. Tootearendus on kiire ning tootjad mõtlevad pidevalt välja uusi lahendusi, kuidas väiksema mootoriga masina abil saada põrandalt või vaibalt kätte maksimaalselt prahti.

Kuna müüt "võimas masin on parem" ei ole paraku kuhugi kadunud, on Euroopa Liit asunud tolmuimejate maksimumvõimsust piirama. Alates 2017. aasta septembrist ei tohi EL-i tuua uusi masinaid, mille võimsus ületab 900 vatti.

Väiksema võimsusega mootor tagab kodus väiksema elektriarve, seega on osav tootearendus kodutarbijatele pigem võiduks kui kaotuseks.

Igasse kodusse oma

Ühegi masina puhul ei saa öelda, et see on hea või halb, sest kõik sõltub kodust, mida masinaga koristama hakatakse. Kas pinnad on suured või väikesed? Kui kitsastesse kohtadesse peab ligi pääsema? Kas põrandatel on parkett või vaip? Kõiki neid asju tasub poes tolmuimejat valides müüjale mainida, et ta oskaks parimat soovitada.

Vajaliku info leiad ka ise masina energiamärgiselt, kus on välja toodud nii vaibapuhastustõhususe klass kui kõva põrandakatte puhastustõhususe klass. Kui kodus on pea kõigis ruumides suured vaibad, pööra tähelepanu esimesele, kui laudis või parkett, siis teisele.

Seadme energiamärgiselt leiab ka muud vajalikku infot. Näiteks saab selle abil üldise ülevaate masina efektiivsusest, müratasemest ning tolmutagastusest, mis viitab filtrite efektiivsusele.

Nii nagu autot ostes, peaks ka tolmuimejat valides mõtlema vajalikule lisavarustusele. Kui kodus on lemmikloomi, siis võiks kaasas olla turbootsik ehk peenike otsik, mis eemaldab kergesti karvu. Eraldi otsikud on olemas ka kardinate puhastamiseks ja kitsastest kohtadest tolmu kättesaamiseks. Kui pinnad on suured, võiks vaadata ka voolujuhtme pikkust – kas sellega ikka ulatub igale poole.

Tolmukotiga või tolmukotita?

Enamik müüdavatest tolmuimejatest on tolmukotiga, kuid on ka teistsuguseid eelistusi.

Tolmukottidele kulub kokkuvõttes rohkem raha, aga nende vahetamine on lihtne ja puhas töö. Seevastu anumaga masinat tuleb käsitsi tühjendada, mis on tülikam, sest seda tööd võiks teha õues, kus tolm koos allergeenidega ei saa tuppa tagasi sattuda.

Selleks, et tolmuimeja ei imeks ühest otsast tolmu sisse ega paiskaks seda teisest otsast välja, on masinatel spetsiaalsed filtrid. Soovitatavalt võiks tänapäeval valida HEPA-filtri, mis püüab kinni ka väga väikesed tolmuosakesed, mis võivad põhjustada allergiaid. Osadel tolmuimejatel on juba ka mootorikaitsefiltrid, mis hoiavad ära mustuse sattumise mootorisse. Filtrite puhtust tuleb regulaarselt kontrollida ja vajadusel filtrit vahetada.

Äkki hoopis robot?

Kui aega napib ja koristamine ärritab, siis võiks kaaluda hoopis robottolmuimeja ostu. Kahtlemata on robot kallim, aga ka mugavam, sest töö tehakse sinu eest ära. Roboti võib üksi kodu koristama jätta ja see ei häiri ka naabreid, sest masin töötab vaiksemalt kui tavalised tolmuimejad.

Roboti miinuspoolele tuleb aga paigutada imemisvõimsus, mis jääb praegu veel headele tavamasinatele alla. Samas seda hirmu, et robot jätab tolmu põrandale, siiski pole. Masin võib küll hätta jääda suure hulga karvade kättesaamisel paksust vaipkattest, aga suurte tasaste pindade ja mõõduka mustusega tuleb robot kindlasti toime.

Allikas: K-Rauta