Külmpressitud õlid on eelistatuimad kõikjal, kus ei ole vaja kuumutamist, näiteks salatites ja majoneesides. Praadimisõlidel sellist piirangut ei ole, need sobivad nii salatitesse kui ka kuumutamiseks.

Kui soovida koduses majapidamises piirduda ühe toiduõli pudeliga, tasub valida rapsiõli, mis sobib kasutamiseks nii külmades roogades kui ka kuumutamisel, seejuures praadimiseks kuni 160kraadisel temperatuuril.

Ka rapsiõli on tervislik

Eesti Toitumisnõustajate Ühenduse andmeil on rapsiõli suurepärane küllastumata rasvhapete allikas, mida meie organism küllastunud rasvhapete kõrvale vajab.

Rapsiõli rasvhappeline koostis on üks tasakaalustatumaid, sisaldades küllastunud rasvhappeid, oleiinhapet, oomega-6 ja oomega-3 rasvhappeid. Viimaseid inimese keha ise sünteesida ei suuda, kuid samal ajal on need inimorganismi jaoks asendamatud.

Oomega-3 rasvhapped aitavad langetada vererõhku ja hoida kolesteroolitaset normis ning kaitsevad ka näiteks südamehaiguste ning diabeedi eest. Oomega-6 rasvhapped aga aitavad säilitada naha elastsust ning seeläbi hoida nahka kauem nooruslikuna, samuti mõjuvad hästi juustele ja küüntele. 10 ml rapsiõli sisaldab 11% päevasest soovituslikust E-vitamiinist.

Allikas: Risso