Inimesed on tegelikult väga kiiresti kohanevad, ka oma isiklike rahaasjade tasandil, kui ainult tahtmist on. Esimesed kuud soovitame proovida summaga, mis on sammuke sinu mugavustsoonist väljas. Sinu suhtumine oma kuludesse muutub võrdlemisi kärmelt. Sa hakkad teatud kuluridadele alternatiive otsima ja võib-olla isegi loobud mõnest väljaminekust. Mõnikord on uskumatu, kui palju selgema pildi saab oma isiklikust eelarvest, kui teatud summa pole pangakontol enam kättesaadav.

Siinkohal mainiksimegi ära, et antud meetod töötab enamasti siis, kui endale maksmine toimub automaatselt. Seega organiseeri igakuine püsimaksekorraldus teisele tava-, säästmis- või intvesteerimiskontole. Nii on planeeritud summa nö silma alt ära rahus oma eesmärki teenimas. Peamine, et see summa poleks igapäevaselt kergesti ligipääsetav.

Kindlasti tasuks ka natuke pikemalt ette mõelda, mida kõrvale pandud summaga teha. Niisama koguda pole tänapäeva majanduskeskkonnas enam mõtet. Raha võiks olla vähemalt mingi väikese protsendiga hoiustatud. Julgemad kasutavad seda raha investeerimiseks, et kindlustada endale tulevikus passiivne sissetulek või tugev seljatagune. Siinkohal pea kindlasti nõu ka spetsialistiga. Automaatselt igakuiselt investeerides võib valvsus turu muutuste osas kaduda. Siinkohal oleks hea, kui keegi aitaks sinu rahal silma peal hoida.

Viimasena on oluline märkida, et sa ei unustaks endale tehtava makse suurust korrigeerida siis, kui peaksid saama tasuvama ametipositsiooni või kui sul peaks tekkima lisasissetulek. Inimesed kipuvad oma kulutusi viima korrelatsiooni oma sissetulekuga. Meie rahaväärtuse tunnetus baseerub kahel komponendil: kui kaua kulub teatud summa teenimiseks ja kui keeruline on teatud summat teenida. Seetõttu kipumegi pärast sissetuleku suurenemist ka rohkem kulutama. Kui aga seda lisaraha on kontol natuke vähem, siis jäävad ka kulud kergemini kontrolli alla.

Edukat säästmist!

Rohkem lugusid ja näpunäiteid säästmise kohta loe TFBank laenukooli blogist!