Muinsuskaitseameti infovoldiku “Mööbel. Restaureerimine” koostajad Pille Suurna ja Ahti Koitmäe soovitavad lihtsamate koduste restaureerimistööde korral liikuda sammhaaval ja teha asju õiges järjekorras.

Enne tööriistade välja kraamimist uuri mööblieset põhjalikult, sest välise vaatluse tulemuste põhjal saad paika panna edasise töö käigu ja mahu. Ühtlasi jõuad selgusele, kas eesootav töö on sulle jõukohane või pead abi otsima restauraatorilt, annavad Suurna ja Koitmäe nõu.

Liimimis- ja puiduparandustööd

Tappide liimimine. Võta kõik lahtised või loksuvad tapid ettevaatlikult lahti. Puhasta tapikeel ja -pesa vanadest liimijääkidest. Enne uuesti liimima asumist proovi, kas tapid on piisavalt tihedad. Kui tapikeel pesas loksub, kasuta tihenduseks spooni.

Tool liimi kokku sirgel pinnal ja kõik tapid korraga. Jälgi, et kõik toolijalad toetuksid pinnale, nii ei teki konstruktsioonis nihkeid. Liimimiseks võid kasutada PVA veekindlat puiduliimi või tisleriliimi (kondi- või nahaliim). PVA-liimi on lihtne kasutada ja tulemus jääb vastupidav. Tisleriliimi kasutamine nõuab rohkem vilumust ja kiirust, sest kuivab väga ruttu.

Kanna liim ühtlaselt liimitavatele pindadele, suru pinnad kokku ja pane pitskruvidega pooleks kuni kaheks tunniks surve alla. Seejärel eemalda ühenduskohtadest välja pressinud liim.

Puiduparandused. Selle töö juures kasuta samaliigilist võimalikult kvaliteetset kuiva ja soovitavalt vana puitu. Esmalt valmista mõõtude järgi parandustükk. Seda tehes pane tähele, et puidukiud jookseksid samas suunas kui parandataval kohal ja et otslõige ei oleks risti puidukiududega, vaid umbes 45-kraadise nurga all.

Parandustükki šabloonina kasutades märgi terava noa või pliiatsiga katkisele kohale täpselt parandustüki kuju. Uurista peitliga või freesi see osa välja. Liimi parandustükk kohale ja pane pressi alla. Kui liim on kuivanud, höövelda või lihvi uus tükk muu pinnaga tasaseks.

Lahtise spooni kinnitamine. Spooni kinnitamisel arvesta restaureeritava eseme viimistluse seisukorda. Kui vana viimistlus on hästi säilinud, kinnita spoon pitskruvide abil.

Esemel, mida tuleb uuesti viimistleda või mille viimistlust tuleb värskendada, võib lahtist spooni esmalt niisutada ja seejärel proovi see lihtsalt kuuma triikrauaga kinni triikida. Kui see ei toimi, süsti spooni alla PVA-liimi. Seejärel hoia kuuma triikrauda peal, kuni spoon on
kinnitunud.

Spooniparandusi tee samal põhimõttel nagu puiduparandusi, kuid parandustükkide kinni liimimiseks võid kasutada triikrauda.

Viimistlemine

Šellak- ja vahaviimistluse värskendus. Pille Suurna ja Ahti
Koitmäe sõnul saab esmapilgul kulunud ja tuhmi šellakviimistluse kerge vaevaga taastada.

Pinna puhastamine. Enne puhastama asumist eemalda esemelt metallosad (lukusildid, käepidemed, hinged). Puhastamiseks kasuta pehmet karukeelt ja piiritust. Nüüd hõõru karukeele ja piiritusega pind ettevaatlikult üle (ära sulata lakikihte lahti) ja pühi lapiga lahustunud mustus ära.

Värviplekke ja teisi sarnaseid määrdunud kohti saad eemaldada terava peitliga. Veekahjustuste (valged laigud laki pinnal) eemaldamiseks kasuta piirituse, linaõli ja tärpentini segu (vahekorras 1 : 1 : 1). Kanna segu lapile, siis plekile ja hõõru fööniga soojendades, kuni see kaob. Poleeritud pinna puhul seda meetodit kasutada ei saa.
Vanu käepidemeid ja lukke leiad antiigipoodidest ja vanavaralaatadelt.

Toonimine. Kui pärast puhastamist jääb pind ebaühtlase tooniga (peits on kohati maha kulunud), valmista põhitoonist veidi heledam peits ja peitsi kogu ese üle. Parandustükke peitsi ettevaatlikult, et peits ei satuks muu pinna peale. Kasuta vesipeitsi – see on lihtsasti kasutatav ja annab hea tulemuse.

Pragude ja aukude täitmine. Väiksemad praod ja augud võid täita vahapulgaga. Vali õiget tooni vahapulk, soojenda seda veidi ja suru siis tugevalt prakku, ülejäägid eemalda terava peitliga. Suurna ja Koitmäe kinnitusel ei ole mööbli restaureerimisel hea kasutada tänapäevaseid pahtleid – need ei võta peitsi sisse ja nii jäävad pinnale inetud laigud.

Lõppviimistlus. Kui peits on kuivanud, laki pind ühtlaselt šellakiga üks-kaks korda üle. Matima pinna saavutamiseks kasuta vaha. Enne vahatamist lihvi pinda kergelt karukeelega. Kanna vaha puuvillase lapiga ühtlaselt pinnale. Lase 24 tundi kuivada ja hõõru pinda fööniga soojendades puuvillase lapiga.

Vana viimistluse eemaldamine

Enne kui otsustad vana viimistluse eemaldada, kaalu hoolega, on see ilmtingimata mõistlik või vajalik. Kui vana (originaal-) viimistlus pole säilinud, seda ei ole võimalik või otstarbekas säilitada, tuleb Suurna ja Koitmäe soovitusel see töö siiski ette võtta. Samas lähtu uue viimistluse tegemisel alati eseme originaalviimistlusest.

Tavaliselt tuleb šellakiga lakitud pinnalt vana viimistlus kergelt maha värvieemaldiga. Seda võid kasutada ka poleeri, õlivärvi ja -laki eemaldamiseks. Kanna värvieemaldi pintsliga pinnale ja lase mõjuda, kuni viimistluskiht on sulanud. Seejärel pese pind hoolikalt sooja veega ja karukeelega hõõrudes puhtaks. Vajadusel korda protseduuri.

Samuti sobib šellakviimistluse eemaldamiseks piirituse-tärpentini või piirituse-atsetoonisegu.

Täispuidust esemelt võid paksemat õlivärvikihti esmalt kuumaõhupuhuriga eemaldada.

Vana viimistlust käsitsi eemaldades (lihvides või kaapides piki puidusüüd) ole väga ettevaatlik, et eseme pind kahjustada ei saaks. Seda eriti spoonitud mööbli puhul, kus spoon võib olla õhem kui 1 mm. Sestap on mõistlik lihvmasina kasutamisest loobuda.

NB! Loo kirjutamisel oli abiks muinsuskaitseameti infovoldiku “Mööbel. Restaureerimine” 1. ja 2. osa. Rohkem infot leiad www.muinsuskaitseamet.ee.


KÜMME KASULIKKU NÕUANNET

  1. Mööbli tervisele mõjuvad ühtviisi halvasti nii liigne niiskus kui ka kuivus.
  2. Pikaajaline otsene päikesevalgus mõjub viimistlusele halvasti ja pleegitab puitu.
  3. Sahtel hakkab paremini käima, kui määrid sahtli jooksuliiste parafiiniga.
  4. Vana mööblieseme juures on olulised kõik detailid, mis moodustavad ühtse terviku.
  5. Kui mõni jääklaas puudub, näe vaeva. Leia originaaliga võimalikult sarnane ja sobita see kokku vanade klaasidega.
  6. Mööblieseme juurde kuuluvad stiilile omased käepidemed, lukud ja hinged. Kui mõni käepide on aja jooksul kaduma läinud, säilita olemasolevad ja leia puuduva asemele sobiv. Vanu käepidemeid ja lukke leiad antiigipoodidest ja vanavaralaatadelt.
  7. Metallosi saad mustusest ja vanast viimistlusest puhastada piirituse või värvieemaldiga. Puhastamiseks eemalda mööblilt käepidemed ja lukud.
  8. Puuduva võtme pärast ei maksa lukku välja vahetama hakata, luku järgi saab lasta uue võtme teha.
  9. Võimalusel väldi poes müüdavaid mööbli värskendus- ja puhastusvahendeid. Saavutad küll kiiresti ja lihtsalt hea välimuse, kuid neis sisalduvad ained võivad hiljem tekitada probleeme eseme üleviimistlemisel.
  10. Vaata aeg-ajalt oma mööbel üle – ega tool ole loksuma hakanud või mõni spoonitükk lauaservast lahti tulnud. Väiksemaid parandusi on lihtne teha, kuid pikkamisi võib viga väga suureks kasvada.

Allikas: muinsuskaitseamet