Kõrvitsast saab peaaegu kõike


Inge Musta jõhvikatega kõrvitsa-salat võlus kauni väljanägemisega.
Inge Musta jõhvikatega kõrvitsa-salat võlus kauni väljanägemisega.Foto: Sven Arbet

Kuigi eestlased on üles kasvanud kuldkollase marineeritud kõrvitsasalatiga, annab kõrvitsast teha ka muid salateid ning lisandeid ja sobitada seda paljude teiste köögiviljade ja maitseainetega.

Valli Järve kõrvitsa-pohlakaste

  • 700 g kõrvitsatükke
  • 200 g pohli
  • 2 kl vett
  • 3 sl 30% äädikat
  • 100 g suhkrut
  • 50 g moosisuhkrut
  • 2 pulka kaneeli

Koorige ja puhastage kõrvitsad, lõigake tükkideks ja asetage potti. Valage peale vee ja suhkru lahus ning äädikas. Laske seista 12 tundi. Valage vedelik teise nõusse ja püreestage kõrvitsatükid. Lisage püreele vedelik, kaneelikoor ja pohlad. Keetke koos umbes 25 minutit. Võtke nüüd kaneelikoor välja, lisage moosisuhkur ja keetke veel 5 minutit. Maitsestage lõplikult oma maitse järgi, lisades vajadusel näpuotsaga soola. Pange valmis kaste purkidesse ja kaanetage õhukindlalt.

Kaste sobib hästi lihatoitude ja süldi juurde, kuid ka pitsakatteks.

Valli Järve kõrvitsa-paprikasalat

  • 600 g puhastatud kõrvitsat
  • 200 g valge klaari õunu
  • 80 g ebaküdooniaid
  • 350 g punast paprikat
  • 100 g suhkrut
  • 1 tl soola
  • 2 kaneelipulka
  • 1 sl toiduõli
  • 50 g moosisuhkrut

Puhastage kõrvits, ebaküdoonia ja paprika ning lõigake väiksemateks tükkideks. Blanšeerige kuubikuteks lõigatud paprika õlis ja lisage kõrvitsatele. Lisage juurde ka väikesteks tükkideks lõigatud ebaküdoonia, õunatükid, sool ja 100 g suhkrut. Segage segamini ja jätke seisma umbes 6 tunniks kuni eraldub vedelik. Pange keema ja hautage koos kaneelipulgaga kuni paprika on pehme. Eemaldage kaneelipulgad, lisage moosisuhkur ja keetke veel 5 minutit. Pange salat ettevalmistatud purkidesse ja sulgege õhukindlalt.

Seotud lood:

Salat sobib hästi lihatoitude juurde.

Riina Luige kõrvitsa kaste

  • 3 kg kõrvitsat
  • 2 kg tomateid
  • 40 g tšillikaunu
  • 1 kg sibulat
  • 5 sl soola
  • 17 sl suhkrut
  • 6 sl paprikapulbrit
  • 100 g küüslauku
  • 2 sl vürtsköömneid
  • 2 sl Mehhiko maitseainesegu
  • 4 sl 30% söögiäädikat
  • 1 sidruni mahl

Asetage puhastatud ja tükeldatud köögiviljad keedupotti ja lisage ka muud ained peale äädika ja sidrunimahla. Keetke umbes 1 tund ja püreerige segu. Lisage äädikas ja sidrunimahl ning keetke veel umbes 10 minutit. Sulgege õhukindlalt ettevalmistatud purkides.

Viivika Sarve kõrvitsa-alõtša sinep

  • 500 g püreestatud kõrvitsat
  • 250 g püreestatud alõtšasid
  • 5 sl suhkrut
  • 5 sl sinepipulbrit
  • 0,5 tl soola
  • 2 sl mett
  • 1 tl jahvatatud vürtse (muskaat, aed-piparrohi, vürtsköömen)
  • 1 noaotsatäis jahvatatud musta pipart
  • veidi toiduõli

Keetke kõrvitsatest ja alõtšadest püree ja ajage see läbi sõela. Lisage kuumale püreele sinepipulber ja suhkur, seejärel jahvatatud maitseained ja segage kõik korralikult läbi. Lisage sool ja õli ning lõpuks mesi. Laske sinepil maitsestuda 24 tundi, aeg-ajalt segades.

Laura Laanjärve indiapärane kõrvitsa chutney

  • 1 kg puhastatud ja kuubikuteks lõigatud kõrvitsaid
  • 100 g hakitud sibulaid
  • 30 g hakitud küüslauku
  • 1 jupp ingverjuurt
  • 5 tšillipipart
  • u 8 sl Olivia rapsiõli
  • 2 tl soola
  • 100 g tumedat moscovado suhkrut
  • 150 g suhkrut
  • 125 ml valge veini äädikat
  • 0,25 tl kardemoni seemneid
  • 1 sl musti sibula seemneid (klowunji seemned)
  • soovi korral tšillipipra pulbrit
  • 250 ml vett

Praadige rohkes rapsiõlis sibulad, purustatud küüslauk, peeneks hakitud ingver ning lisage kardemoni seemned ja tšillipipra pulber. Lisage vesi, äädikas, kõrvits ja sool. Hautage umbes 30 minutit ning lisage siis suhkrud. Hautage madalal tulel veel umbes tund aega kuni vedelik on aurustunud ja kõrvitsatükid mõnusalt pehmed. Lisage klowunji seemned ning pange kuumalt purki. Kaste sobib ideaalselt lihatoitude juurde ning ka eraldi koos maisikrõpsudega.

Laura Laanjärve kõrvitsa pesto

  • 300 g puhastatud tükeldatud kõrvitsat
  • 50 g Olivia rapsiõli
  • 50 g kõrvitsaseemneid
  • 60 g parmesani juustu
  • 1 küüslauguküüs
  • soola ja pipart
  • 1-2 tl sidrunimahla

Loe veel

Kuumutage pannil õli ning röstige kõrvitsatükke kuni nad muutuvad pehmemaks. Purustage kõrvitsatükid köögikombainis. Nõrutage vedelik ära. Seejärel pange köögikombaini kõrvitsaseemned, riivitud või tükeldatud juust ja õli. Purustage segu kergelt ning lisage kõrvits. Laske segul veel kombainis mõned korrad ringi käia, et tekiks mõnus ühtlane mass. Maitsestage soola, pipra ning sidrunimahlaga. Pange purki, valage üle Olivia rapsiõliga. Valmis segu seisab külmikus õliga kaetult umbes 1 nädal. Ideaalne kaaslane suupiste ja juustusnäkkide kõrvale.

Laura Laanjärve kahe kõrvitsa tuline pastakaste

  • 200 g muskaatkõrvitsat
  • 800 g suvikõrvitsat
  • 3 suurt Peipsi sibulat
  • 50 g Olivia rapsiõli
  • 50 g puhastatud küüslauku
  • 1 väike jupp ingverit
  • 0,25 tl muskaatpähkli pulbrit
  • 1-5 sl punet, vastavalt maitsele
  • 15 g jalopenot
  • 2 kanapuljongi kuubikut
  • 400 ml vett
  • 1 sl valge veini äädikat
  • soola

Pange hakitud sibulad ja küüslauk potti koos õliga hauduma. Lisage ingver, muskaatpähkli pulber ning pune. Kui sibul on muutunud klaasjaks, lisage peeneks hakitud jalopeno, vesi, puljongikuubukud ning pisut soola. Lisage ka peeneks hakitud kõrvitsad. Hautage tasasel tulel umbes 30 minutit. Lisage äädikas ja hautage veel umbes 1 tund. Maitske ning vajadusel lisage soola. Pange pastakaste kuumalt purki. Parim koos pasta ning ohtra parmesani juustuga.

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare