“Järelevalveta jäetud lahtine tuli põhjustab aga Eesti kodudes enim tulekahjusid ja paraku toovad igal aastal detsembris küünlaleegid kaasa ka tulekahjusid. Tihti põhjustab põlengu küünla lõpuni põlemine, sest küünlarasva sisse vajunud taht võib tegelikult edasi hõõguda,” ütleb If Kindlustuse kahjukäsitluse osakonna juht Taavi Kiibus.

If Kindlustuses on viimaste aastate jõulukuudel registreeritud kahjusid, kus küünlad on süüdanud aknalaudu, aknaraame, kaminapealseid ning põhjustanud kodudes põlenguid ja tahmakahjustusi.

Seega on hea meelde jätta n-ö 2 cm reegel, et ohutuse tagamiseks tuleks küünlad kustutada siis, kui veel kaks sentimeetrit küünlast on põlemata, ja seda reeglit tuleks järgida ka õues süüdatud küünalde puhul.
Lisaks sellele pidage meeles alljärgnevaid soovitusi
  1. Asetage küünal alati kindlale ja mittepõlevale alusele. Klaasist ja kivist alused on sobivaimad.
  2. Küünalt süüdates eemaldage ohutuse mõttes rosetid ja muud kaunistused, mis kergesti süttivad.
  3. Ärge jätke põlevat küünalt ega muud tuleohuallikat kunagi täiskasvanu järelevalveta.
  4. Jälgige, et lapsed ja lemmikloomad ei saaks küünalt mänguhoos pikali lükata.
  5. Küünalt kustutades veenduge, et leek on ka päriselt kustunud. Suuremat tüüpi küünalde puhul võib ekslikult tunduda, et leek on kustunud, sest taht on küünlarasva sisse vajunud.
  6. Pidage meeles 2 cm reeglit: ärge põletage küünalt lõpuni, vaid kustutage see ohutuse tagamiseks siis, kui 2 cm on veel põlemata. Sama tuleb meeles pidada ka õueküünalde puhul.
  7. Paigutage koju töökorras suitsuandurid ning kindlustage oma kodu ja kodune vara.