Kaubamaja Kodumaailma teenindusosakonna juhi Aires Rühka sõnul annavad küünlad hea võimaluse luua koju valgusallikat ja värvidemängu. Tooni poolest sobivate küünalde rühmadesse sättimine annab kauni vaatepildid ka siis, kui küünlad ei põle.

"Hetkel on ostetavamad need küünlajalad, mis võimaldavad gruppe moodustada. Samas on võimalus laduda küünlad lihtsalt kandikule või siis viia terrassile, rõdule või maja ette kauni laternaga. Küünlajalast olenemata on soovitatav kasutada küünlateipi, mis hoiab küünalt kenasti kinni ning see ei kuku nii kergesti ümber," ütleb Rühka. Küünalde gruppi panemiseks on tema sõnul ideaalsed suure valikuga Võhma ja Sia küünlad.

Värvi- ja vormiküllus

Lastega peredes tasub küünaldega ettevaatlik olla ning valida küünlajalad ja küünlad pigem selliseid, mis on madalamad ja raskemad, et need kindlalt laual püsiks.

Kes ei taha, et küünal hakkaks kohe laudlina peale tilkuma, sel tuleks ostmisel vaadata küünla koostist. "Steariinküünal reeglina ei tilgu, kuid tuuletõmbe käes hakkavad tilkuma ka kõige kvaliteetsemad küünlad," nendib Rühka.

Scheteligi hulgimüügi esindaja Janika Paat soovitab samuti omavahel kombineerida eri kuju ja suurusega küünlaid, mis loovad lisaks hubasele meeleolule ka toreda ja pilkupüüdva kodusisustuse dekoratsioonielemendi.

2015. aasta moevärvid ja trenditoonid nii sisustuses kui ka küünalde seas on eelkõige pastelsed: vahukommiroosa, liivarannabeež ja laguunisinine. Kuid need on pigem kevadised värvid.

"Jõuludeks soovitame glamuurseid värvitoone, nagu näiteks vintage-kuld, hõbe või metallik. Samas on alati moes klassikaline valge ja elevandiluuvärvi ning muidugi punased toonid," selgitab Paat.

Lisaks värvile ja vormile toovad küünlad koju ka mõnusat aroomi. Lõhnaküünlaid on mitmesuguseid ̶ vanillist jõhvikateni. Lõhna puhul tuleks küünal osta siiski isiklikust eelistusest lähtuvalt ehk valida täpselt selline, mis meeldib ja mis ülemäära domineerima ei hakka.

Rühka sõnul saab küünaldega tuua koju erisuguseid aroome, muutes seega ka meeleolu. "Kas midagi salapärast, suvist lillelõhna või värsket kevadist aroomi. Kaunid värviliste ümbristega on Millefiori lõhnaküünlad, millega saab suve tuppa tuua Cold Wateri või Oxygeni lõhna näol, sügisest salapära annavad pigem Mela & Cannella küünlad. Ka Joiki küünlad pakuvad värvidemängu ning nende sest leiab ka kõige nõudlikum lõhna valija endale lemmiku," räägib Rühka.

Ka teeküünalde valik on suurem kui varem. Neid on väiksemaid ja suuremaid, südame-, tähe- või lillekujulisi, eri värvide ja lõhnadega, põlemisaja ja -kuluga. Kui varem olid teeküünlad plekist ümbrisega, siis nüüd on müügil ka läbipaistva plastkorpusega.

"Läbipaistvas ümbrises teeküünlad põlevad suurema leegiga ning sobivad läbipaistvasse teeküünlajalga paremini. Põledes muutub parafiin teeküünlas vedelaks ja läbipaistvaks, mis erinevalt metallümbrisega küünlast jätab kaunima mulje. Teeküünla valikul võiks eelistada tuntud kaubamärke, odavamad teeküünlad ei põle lubatud põlemisaega ära, kustuvad üsna ruttu pärast süütamist," selgitab Paat.

Scheteligi sortimendis on muu hulgas klaasist nõu sees kolme tahiga küünal, mis põleb 29 tundi ja jäägitult ära. Nutikamad perenaised saavad klaasist küünlakaussi edaspidigi kasutada, kas siis kommikausi või küünlaalusena.

Moes on lihtsus ja naturaalsus

Kui tahate kodus korraldada piduliku õhtusöögi, tasub küünaldele kindlasti tähelepanu pöörata ja laua katmisel neid mitte unustada. Küünlad loovad õdusa ja romantilise atmosfääri, neid võiks laual olla mitu.

"Õhtusöögilaua kujundamiseks on müügil eri värvi romantilised õhtusöögiküünlad, mille kõrgus vahemikus 21 ̶ 38 sentimeetrit. Mida rohkem küünlaid peolauale paigutada, seda romantilisema õhkkonna saab luua, kuid lõppkokkuvõttes sõltub küünalde kogus ja valik ikkagi konkreetsetest tingimustest, milline on õhtusöögi olustik," lisab Paat.

Mis puudutab aga üldisi trende kodusisustuses ja dekoreerimisel, siis moes on lihtsad ja naturaalsed materjalid.

"Oksad, juured, käbid, loomanahad, marmor ja muu kivi ehk juurte juurde tagasi. Samuti on moes retro ja vintage, 60ndad ja 70ndad, kuid veelgi paremal ja tänapäevasemal kujul ning materjalides. Moes on ka loomad, linnud ja eksootilised mustrid. Inimesed liiguvad maailmas üha enam ringi ja aina rohkem soovitakse endale nn maailmakodaniku kodu, kus on jälgi kõikidest nendest kaugetest kohtadest. Samuti jõuavad Kodumaailma üha kiiremini ka rõivamoe trendid, eriti on sellest mõjutatud kodutekstiil.

Kodukaupade kaubandusjuhi Siim Tammesalu sõnul on kodusisustuses populaarne kõik naturaalne - nahk, puit, kivi, marmor jne.

"Kuldsete kuuekümnendate ja seitsmekümnendate disain on tagasi uuel ning värskel kujul. Materjalid ja toonid on muutunud, aga inspiratsioon pärit sellest perioodist. Palju just sisustuskaubas. Üksikute toodetena mõjuvad need värskena ning sobivad ka minimalistlikusse kodusse. Rohkesti on eksootiliste lindude ja taimede mustreid, mida julgelt kokku segatud. Hinda on läinud unikaalsed käsitööhingega asjad. Näiteks puhutud klaas või käsitsi töödeldud vaskne ning pronksikarva metall," ütleb Tammesalu.