Eemalt põllult on kuulda lõokese laulu, ja kui teil veab, kuulete kaugustest sookurgede duetti, millega nad hommikuti päikest tervitavad. Teie ümber käib tegus linnuelu.

Kes nad on?

Eestlaste linnutundmine on päris hea. Tuntakse kägu ja rukkirääku, toonekurge ja linavästrikku, hallvarest ja rasvatihast. Nii et võib-olla on teil oma aia linnud kõik juba tuttavad. Kui ei ole, toon siin väikese valiku nendest lindudest, keda maja ümber ja aias kohata võib.

Uskuge, linnust saab teie isiklik tuttav, kui talle nime oskate anda. Samuti on väga põnev kevadel oodata, missugused linnud sel aastal aeda tulevad ja kuhu nad pesa teevad.

Linavästrik armastab inimeste seltsi. See valge-halli-mustakirju lind on meie naabrite lätlaste rahvuslind. Pesakoha leidmisel on ta taibukas ja leidlik – kõlbab nii puuvirn, pööning kui kiviaed, peaasi et vari pea kohal. Linavästrik on pikka saba kõigutades ja kiiresti ringi sebides teile seltsiks nii peenramaal kui muru niites.

Musträstaid näeb meie linnades ja külades hulganisti ka talvel. Tema kaunis ja kõlav vilehääl on seetõttu meie kevadhommikute üks esimesi linnulaule. Pesitseda võib too lind kuuse otsas, aga ka suures ebajasmiinipõõsas või mööda majaseina roniva lõhnava kuslapuu okste vahel. Pesa asub tihtipeale nii madalal, et inimene ulatub sinna sisse vaatama. Sel juhul hoiatage lapsi, et nad pesa rahule jätaksid. Kui linnupojad enne õiget aega pesast välja satuvad, on nad kerge saak ringiluusivale kassile.

Edasi loe Maakodu mainumbrist või osta artikkel veebist!