Kuigi õues on hall ja sombune veebruar, on Haapsalu paekivist põrandaga köök soe ja justkui päikest täis. Soojust õhkub nii põrandaküttest kui ka seintest. Köögi seinad on kollaseks värvitud puidust, söögituba katab looduslik värvkate, mis kokku segatud värvimullast, lubjast, munakollastest ja valgest veinist. Maalritöödega said juba eelmised elanikud nii hästi hakkama, et seinavärvid mõjuvad siiani värskelt.

“Meie köök, mis laieneb tegelikult kahte tuppa, on puhtalt söögitegemise koht. Siin ei ole ruumi söömiseks,” tutvustab Liisu. “Hommikusöök on meil nagu piknik: oleme verandal toakase all, seal on mõnus valgus ja vaade merele. Kui pere on suurem või tulevad külalised, koondume söögitoa suure laua ümber.”

Mees toob puid, naine teeb süüa

Kõige tähtsamaks oma köögis, lausa peategelaseks peab noor perenaine puudega köetavat pliiti. Igal talvehommikul tehakse tuli alla.

“Pliit on ju kodu süda – see mõte peab paika ka meie kodus. Mees toob puid ja mina teen süüa. Enamik meie pere roogadest valmibki siin – ei taha ju, et kütmine raisku läheks. Panengi kohe hommikul peedid keema või mõne hautise podisema,” räägib Liisu.

Puude kööki toomine on nutikalt lahendatud. Isa tehtud puudekastil on rattad all, see sõidutatakse välisukse juurde. Väljast puusülemiga tulles ei pea siis köögi tagumisse nurka jalutama. Nii satub kööki märksa vähem sodi.

Kui noored Tallinnast Haapsallu kolisid, osteti vanemate sisustatud kööki kaasaegne hõbehall köögimööbel ja Tarmo Luisu modernsed laevalgustid. Kogu majas on uus kombineeritud vanaga, moodne põimitud traditsioonidega.

Ääretult tähtsaks peab Liisu moodsa köögi mahukaid kappe ja sahtleid. Talle meeldib, et igal asjal on siin oma koht. “Ma ei peida otseselt asju. Lihtsalt paljud köögitarvikud ei kaunista kööki,” märgib ta. “Eriti tahan silma alt ära saada igasugu pakendid, nutsakad, kotid ja säilituskarbid.”

Kilekottide hoiukohaks on Liisul vahva, umbes meetri kõrgune alumiiniumist kaanega tünnike.

Pisitütar Elsa on vaid aasta ja nelja kuune ning kipub kõike krabama. Ustega kapid on juba ohutuse mõttes olulised. Paljud madalamad nõuderiiulid on igaks juhuks asjadest tühjaks tõstetud.

Köögiakna kõrval on mõnusa kõrguse ja mahukate sahtlitega töösaareke. Selle kasutusvõimalused ja väline vorm ei jää alla profikokkade töölauale. Siin on ruumi hakkimiseks, veekraan pesemiseks ja keraamiline pliit keetmiseks-praadimiseks. Vajadusel saavad toitu ette valmistada mitu söögitegijat. Kuna majas käib palju külalisi, siis sageli just nii ongi! Kui üks koorib juurvilja ja peseb, siis abistaja saab töösaare vastaspoolel puhastatud köögivilja hakkida või seda pliidil juba kuumutada.

Edasi loe Maakodu märtsinumbrist!
MÄRTSINUMBER 2013

  • KEVADINE KÖÖGI ERI
  • Kuue köögi nipid ja mõnusad maitsed
  • Ilusad tomatitaimed aknalaualt
  • Kirglik taimekoguja Viivi Lepik
  • Ööbiku gastronoomiatalu
  • Külas Koluvere lossis
  • Lihaveised võsatõrjel


TELLIDES SOODSAM

Hind kauplustes 2,90 € / number.
Hind aastatellijale vaid 2,10 € kuus.
Hinnavõit tellijale kuni 9,60 € aastas.

TELLI MAAKODU SIIT »

Hinnad 2013. a märtsi seisuga.