Enamik kinnisvaramaaklereid, kellega suhtlesime, pidasid soovitud hinda esitatud tingimuste valguses liiga madalaks. Sellise summa eest ei saavat midagi korralikku. Jäime siiski endale kindlaks ja vaatasime majad üle. Kokkuvõttes olid tänavused pakkumised aga hulga paremad kui paari aasta eest, mil nägime vaid paari sobivat kandidaati.

Arco Viljandi maakleri Ave-Maria Mändmetsa sõnul otsitakse kõige rohkem ilusaid linnalähedasi maakodusid. “Teie soovid on ikka väga karmid! Selliseid on hästi vähe. Eelkõige otsitakse talukohti, mis on 10 kilomeetrit linnast, aga nende hinnad jäävad 40 000–60 000 euro piiresse,” märgib ta. “Samas on mul hea meel tõdeda, et kunagi siit ära läinud tulevad Tallinnast tagasi Viljandimaale. Kevad lükkab kohe tegutsema: tahetakse leida kena hooviga maja, mille lävepakul saaks rahulikult istuda.”

Kui internetis müügikuulutusi sirvida, saab peagi selgeks, et kõik soodsamad ja vahvamad majad asuvad kiirteedest eemal ja mõned koguni mere taga. Mitmeid rahu ja vaikust lubavaid objekte on Saaremaal, kuid need jäävad Kuressaarest kaugele. Kui töö- ja elukoht on mandril, tuleb maja remondirahale tublisti lisada praamisõidu- ja kütusekulusid.

Läänemaal on toredaid maamaju palju. Samas on hinnaklass meie soovitust kõrgem. Pindi kinnisvara Realia Groupi Haapsalu büroo juhataja ja maakler Annely Sermat ütleb, et omanike ootuste tõttu püsivad müügihinnad üleval. “Sageli on küll nii, et reaalse müügitehinguni jõuamegi alles siis, kui hind langeb teie pakutud hinnaklassi. Paraku võtab see aega. Majad aga, mis seisavad tühjana, hakkavad väsima,” teab ta. “25 000 maksvad majad ongi just sellised ning vajavad kõik kindlasti kohendamist.”

Rahu ja vaikust vajava pere jaoks on sisemaal mitmeid sobivas seisus ja isegi soovitust soodsama hinnaga pakkumisi.

Kus ja milliseid maju Maakodu vaatamas käis, sellest loe ajakirjast või veebiartikli tasulisest versioonist.