Kadaka talu, Noarootsi
Parimatest parimaid ehk kõikide Kaunima Maakodu konkursi kategooriate võitjatest saab pikemalt lugeda oktoobri Maakodu erinumbris.

Mardi talu, Saaremaa, 16.07 2015, Mart Maastik, Eesti kauneim maakodu, konkurss
Karala külas Mardi talu kiviaia taha jõudes jääb kohe silma lasteala, kus on põnev kalalaev ning muinasjutulise moega mängumaja. See on vaid üks osa Mart ja Lilian Maastiku lennukate ideedega kodust, mille nad rajasid oma kahele pisitütrele mõeldes.

Magamistoa riidekapp on Pille vanaema pärandus. Põrandat kaunistab vanema tütre kootud vaip, tugitooli aga noorema tütre tehtud nukk. Voodikaunistuseks on üks maja kiisudest Boss Oosi Osvald
Kui üle
talu ukseläve astuda, on selge – selle maja elanikud on õnnistatud töökuse ja loova vaimuga.

Muuli talu, Tahkuranna vald, Sigrid ja Vaido Absaloni kodu ja aed
Õigustatult ütlevad Tahkuranna valla Reiu küla inimesed selle kodu kohta “päike keset küla”. Sigrid ja Vaido Absaloni kodu on väliselt kullakarva ja seest siiruviiruline – koloriitne, modernsete lahendustega ja sõna otseses mõttes maaliline.

 Õnne ja Jüri Vainukivi
Õnne ja Jüri Vainukivi on hulljulge ja heas mõttes pöörane paar. Kas te kujutate ette, et ehitate aastatega üles suursuguse ja pilkupüüdva puhketalu, ning selle asemel et loodut nautima hakata, müüte kogu kupatuse maha! Ja üldse mitte selleks, et lõunamaa päikese alla pensionipõlve nautima minna, vaid et alustada uues kohas ja täiesti nullist. Just nii pöörased ongi Õnne ja Jüri.

Keset metsa, kaugel tihedamast asustusest ja liiklusest, seisab täitsa omaette üks häärberi tüüpi talumaja.
Selle ehitas Mulgimaa mees Jaan Sihver ja oli aeg, kus ühe katuse all elas kolm põlvkonda.

Loe edasi ...
Endine laut ja küün.
Kollase kivikatusega elumaja vastas seisavad reas palk- ja maakivimüüride ning laastkatusega kõrvalhooned, kõik uues kuues.

Kadaka talu, Noarootsi, Peeter Lepik, 27.07 2015, Eesti kauneim maakodu, konkurss
Noarootsi vallas asuva Kadaka talu pilgupüüdjaks on arhitekt Raul Vaiksoo projekteeritud palkmaja, mille ümber sama põnevad kõrvalehitised. Talu õuel lehvib peremärgiga lipp, kõikjal hakkavad silma lopsakad lillepuhmad

Silla talu Viljandimaal Tarvastu vallas
Silla talu ja kõrvalhooned pole kunagi varem nii heas korras ja uhked olnud. Kunagine moonakamaja olnuks hukule määratud, kui Jaak Puskar koos oma lähedastega poleks käiseid üles käärinud ja talukohta taastama hakanud.

Rõõmsates värvides Nurka taluhäärber.
Pärnumaal Tahkuranna vallas Piirumi külas viib kitsuke kruusatee tallu, mis on selle perenaise Katrin Virkus-Sule unistuste täitumise koht. Isegi tee ei lähe siit enam kuhugi.

Jaanus Viese, savihooned, 31.08 2015, Eesti kauneim maakodu 2015, konkurss
Jaanus ja Pille Viese jätsid pealinna ning rajasid endale Sonne talukohta kodu, kus nautida elu võimalikult looduslähedases stiilis.
Loe edasi ...
Linnuvaatlustornist näeb nii Matsalu looduskaitsealal elutsevaid linde kui ka meeliülendavat merevaadet.

Puise nina kaugele merre ulatuv neemeots tekitab tunde, et siit lõpebki maa ja nüüd saab minna üksnes tagasi või otse merre. Kõige mõistlikum oleks aga aeg veidi maha võtta ning hästi sobib selleks Kogre kõrts.