Lugu Eesti kauneimast suvekodust räägib Ethel ja Alar Lillemägi Pivarootsis asuvast paradiisist. Selle suvekodu märksõnaks on taaskasutus.

Eesti kauneim talu – Vaiste rannahäärber – asub Tõstamaal, endistel Vaiste mõisamaadel, mille omanikud Jüri ja Õnne Vainukivi on viie aastaga üles ehitanud tõeliselt kauni peamaja, kõrvalhooned ja rajanud võimsa aia.

Lapsesõbralikuma kodu auhind läks Saaremaale Mardi tallu. Lilian ja Mart Maastik on loonud oma pisikestele tõelise muinasjutumaa.

Kauneim kõrvalehitis asub Jaani-Reinu talus Saaremaal ja selle omanikud on Kristiina ja Riho Maripuu. Selle kodu suviseks südameks on saanud kunagisest aidast ümber ehitatud õueköök-pruudikamber.

Lugu kaunimast ökotalust viib meid Põlvamaale. Jaanus ja Pille Viese jätsid üheksa aasta eest pealinna elu ja kolisid ära maale, et nautida looduslähedast elu. Sonne talu on koht, kus on võimalus katsetada kõiki looduslähedasi ehitusvõtteid, eriti aga saviehitust.

Eesti kaunima aia tiitli sai seekord Maila ja Endel Hõimu loodud Mahu aed Lääne-Virumaal. Kuidas on nad osanud rajada tuulisele rannaalale nii lopsaka ja imelise aia, kust leidnud inspiratsiooni selle kujundamiseks, saate lugeda ajakirjast.

Aive ja Aivar Treve kaunist aeda Türil ehib pilkupüüdev meistriteos – ehtsatel rööbastel seisev grillivedur, mis suitsutab, grillib ja küpsetab.

Peremehe enda välja mõeldud ja projekteeritud ehitis sai seekord žüriilt üsna üksmeelselt Ohoo preemia!

Lisaks konkursi võidukatele kodudele leiate ajakirjast palju muud lugemist. Vana maja rubriigis on lugu ühest häärberi tüüpi talumajast Viljandimaal. Aiatoimetaja Jaan Mettik käis maailma uhkeimas topiaaraias ehk puude ja põõsaste pügamiskunsti musteraias Loode-Inglismaal. Kuidas näeb välja aed, mida on hooldatud järjepanu aastasadu, saate näha ja lugeda Maakodu erinumbrist. Ka teeb Jaan ülevaate sinistest õitsejatest meie lillepeenral.

Aiatoimetaja Kaja kurg õpetab tegema kompostile rajatud süvapeenart, mis on lihtsaim viis kasulikult vabaneda aiajäätmetest. Millised haigused peituvad mullas ja kuidas neid tõrjuda – sellest annab ülevaate taimekaitse teadur Eha Kruus.

Teadmiseks meie reisisellidele – järgmine Maakodu lugejareis toimub seekord Kuubale. Täpsema info selle kohta leiate ajakirjast ja meie veebist www.maakodu.ee.

Head lugemist!