Vanapaar pärandas talu oma sugulastele ja praegu elavadki talus Marko Urvik ja Maarika Susi koos kolme lapsega. Toimekad noored on talu ja aia taas särama löönud ning 2010. aastal võitsid nad Torma valla "Kauni kodu" konkursi. Marko ja Maarika ütlevad, et nad on küll usinad, kuid pole siiski kodutööst koormat teinud, vaid seda ikka mõnuga võtnud.

Maakodu esikaanel on seekord Manni ehk Mariliin Kindsiko maalitud muinasjutuline portselanserviis. Mariliis sai portselani maalimise pisiku oma emalt, kes hakkas Soome kolides seda kunsti õppima. Nüüd tal on oma äri Manni Kunsti Stuudio, mis tegutseb Tartu Loomemajanduskeskuse all ja kus ta õpetab huvilistele portselanmaali.

Maakodu aiatoimetaja Kaja Kurg käis külas Kolga-Jaani lähedal Veski talus, mille perenaine Liivi Jurak on olnud rooside kütkes ligi paarkümmend aastat. Liivi roosiaed on võrratu ja paneb iga roosisõbra südame ahhetama. Liivi ise nimetab oma hobi vallatlevalt roosimaaniaks või parandamatuks haiguseks, mis aina süveneb. Muuseas, juuli algul soovib Liivi oma roosimaaniat ka teiste "saatusekaaslastega" jagada, tal on plaanis korraldada magasiaidas näitus kõikvõimalikest tarbeesemetest ja tekstiilidest, mida kaunistavad roosid.

Juulikuu Maakodus on Tallinna Botaanikaaia vanemteaduri Else Liventaali kirjutatud suur roosilugu, mis räägib kuulsatele inimestele, aga ka muinasjututegelastele, antiikmütoloogiast tuntud kangelastele pühendatud roosisortidest. Millised on roosid, mis pühendatud Audrey Hepburnile, Marilyn Monroele,Leonard oda Vincile, kuninganna Elisabethile või Astrid Lindgrenile.

Maakodus on juttu ka sellest, kuidas aeda targalt kasta säästes nii tööd kui vaeva ning kuidas võidelda muttidega võis siis vähemalt nendega vaherahu sõlmida. Küsime aednikelt ja müüjatelt, millised on ühe aiapidaja igapäevased ja kõige hädavajalikumad tööriistad. Aialehe toimetaja Marju Vitkar räägib ürdiaia rajamisest ja köögirubriigi toimetaja Dagris Punder tegi jahutavaid suvejooke, mille õpetusi ta lugejatega jagab. Jääb üle loota, et suvesoojus ka ükskord tuleb.
Maakodu juubelinumbri kaanepildi lavastasime sel korral kaunis Tartu Botaanikaaias. Suur tänu botaanikaaia töökale perele lahkuse ja mõistmise eest! Täname ka Mariliin Kindiskot, kelle maalitud on portselanist serviis, kauni kimbu eest Pille Petersoni ning ilusa ja väga maitsva tordi eest kondiiter Õie Pritsonit.

Ajakirjast leiate galerii, kus on Maakodu juulikuu esikaaned kõigist 25 ilmumisaastast. Palun valige oma lemmik, saatke kiri toimetusele ja võite võita üllatuskingituse!