Kõigele eelnimetatule lisaks – kui vaid pilt suudaks edastada lõhna – tutvustame teile Vihi külas asuvat Tiiu Siimu pojengikollektsiooni. Selles aias lõhnas ja õitses Maakodu külaskäigu ajal 32 sorti. Pojengifänn Tiiu jagas meiega kauni lille kasvatamise ja hooldamise nippe ning rääkis selle kauni taime raviomadustest. “Pojengid toovad küllust ja armastust,” lubas Tiiu.

Armastusest ja unistustest saab kõik hea alguse – sellele väitele kinnituse leiate sel korral nii kodu kui aia loost.

Kiisal asuva kodu perenaine Raili Suits unistas ammugi väikesest majast, kus oleks palju valgust ja avarust. Veel soovis ta endale suurt ja sõbralikku lemmikut – berni karjakoera. Nüüd on tal berni karjakoeri koguni neli, ning kodus, mis ongi väiksusele vaatamata avar ja kerge romantilise retrohõnguga, on eraldi tuba sisustatud koertele.

Erakordsete vaadetega kauni aia lugu tõestab, et kui midagi väga tahta, siis on kõik võimalik. Rein Annusver ja Helve Urva rajasid raskusi trotsides oma iluaia merekaldale. Võimsa ja sageli võimuka veekogu ääres on aiaomanikud pidevalt pidanud taimekestega katsetama – millised sellistes oludes ellu jäävad, kus soolane merevesi tormituulega kastma kipub ning kus kasvukoha pinnas sobiks paremini keraamikakotta.

Taimetark Jaan Mettik julgustab looma aeda põnevaid kooslusi, mis võimaldavad aeda mängulisemaks ja üllatavamaks muuta. Nii soovitab ta näiteks istutada keeduvilju, ja maitsetaimi kõrvutada lillepeenra asukatega, umbrohtu potililledega jms. Vaenlane, keda sel korral tundma õpime, on tomati-kaevandkoi. See pisiliblikas on kahjuks vallutanud juba tohutu territooriumi Euroopas, Põhja-Aafrikas ja Lähis-Idas.

„Kaaslase“ rubriigis saame tuttavaks Tooma-Jaani talu perenaise Astrid Lundava alati rõõmsate lemmikutega, kes on ühtlasi ka praeguse Briti kuninganna Elisabeth II pidevad saatjad – corgidega ehk briti karjakoertega.

Meie kõigi rõõmuks katsetas Maakodu peatoimetaja Kadri Tramm, kas saab vana mööbli värvimiseks ise kokku segada alternatiivi paljukiidetud, aga kallile kriidivärvile. Isetehtud värvide retseptid ja töö etapid on kõik kenasti meie ajakirjanumbris ära toodud. Etteruttavalt võib vihjata – üks isetehtud värvisegu aitab mööbli ikka mitu korda odavamalt üle võõbata.

Kuna juuniga saab alguse aiapidude hooaeg, tutvustame teile Kristel Kadaka väikest äri, mis teeb rõõmu väikestele sünnipäevalastele. Tema ideedega pereettevõttes valmivad stiilsed peolauad, mida katavad väikesete viguritega või siis muinasjutulised road, joogid ja koogid. Kristel jagas meie rõõmuks ka mõningaid suus sulavate ampsude valmistamise juhiseid. Suuremaid maiustajaid ootavad meie toidukülgedel Dagris Punderi hõrgud suvised koogid ja retseptid.

Pärast maiustamist tuleb tervisespordiga tegelemine kasuks. Käsitöösalongist Vaarikas Vahukoorega saime juhiseid, kuidas käepärastest vahenditest lastele või ka täiskasvanutele hüppenöör valmis teha. Hüppenööriga hüpates ja leidlikult võisteldes saab kaks head asja ühekorraga – salamisi treenida nii lihaskonda kui sõnavara.

Nautige suve algust ja Maakodu!