Pikk sõit ja ettearvamatud teeolud võivad auto proovile panna, mistõttu tuleks automatkale kaasa võtta ka kontrollitud tagavararatas ja rattavahetuseks vajalikud tööriistad nagu rattavõti, tõkiskingad ja tungraud.

Vajalikud dokumendid kaasa

Euroopasse autoreisile minnes ainult ID-kaardist ei piisa. Enamikus Euroopa Liidu riikides peab lisaks kehtivale juhiloale ja autodokumentidele kaasas olema ka liikluskindlustuse poliis.

Eduka autoreisi eelduseks on eeltöö – vaadake enne teele asumist üle marsruut ning viige end kurssi teeolude ja kohalike reeglitega.

Euroopasse sõites on soovitatav kaasa võtta ka roheline kaart ehk rahvusvaheline ingliskeelne dokument, mis tõendab kehtiva liikluskindlustuse olemasolu ja säästab võimalikest sekeldustest välismaa ametivõimudega kindlustuskaitse osas.

Roheline kaart on kohustuslik väljaspool Euroopa majanduspiirkonna riike – näiteks Venemaal, Valgevenes, Ukrainas, Moldovas, Bosnia-Hertsegoviinas, Montenegros, Albaanias jne.

Kindlustus nii autole kui reisijatele

Lisaks on mõistlik autoga reisides kaasa võtta isekopeeruv rahvusvaheliselt kasutatav eestikeelne liiklusõnnetuse blankett. Kuigi igas Euroopa riigis on kasutusel samasugune blankett, on õnnetuse korral eestikeelset dokumenti lihtsam vormistada ning sellega saab vältida allkirja andmist asjaoludele, mis muidu võivad jääda selgusetuks.

Kindlasti annab südamerahu ka kaskokindlustuse olemasolu ning viimane tuleks võimalusel valida selline, mis tagaks tasuta autoabi terves Euroopas. See on abiks olukordades, kus kütus saab ootamatult otsa, toimub liiklusõnnetus, unustad võtmed autosse või vajab sõiduk pukseerimist.

Kindlasti tuleks igale pereliikmele sõlmida ka meditsiiniabi kindlustus, mis katab reisil alanud haiguse või juhtunud õnnetuse kulud ning transpordikulud haige viimiseks tagasi kodumaale. Ootamatu kukkumise, nikastuse või näiteks pimesoolepõletiku eest pole keegi kaitstud ja üks pealtnäha väike haigus võib rahakotti märkimisväärselt tühjendada.

Enne reisi tehke eeltöö

Eduka autoreisi eelduseks on eeltöö – vaadake enne teele asumist üle marsruut ning viige end kurssi teeolude ja kohalike reeglitega.

Väga oluline on endale enne teele asumist selgeks teha külastatavates paikades kehtivad nõuded ja ettekirjutused, mis säästab ebameeldivatest olukordadest ja kopsakatest rahatrahvidest. Liikluseeskirjad ja kiirusepiirangud võivad naaberriikideski suuresti erineda, samuti tuleb tähelepanelik olla teemaksude puhul.

Enne reisi tasub lisaks vaatamisväärsustele välja uurida ka teele jäävate tanklate, autoremonditöökodade, majutusasutuste ja söögikohtade asukohad, sest pikki vahemaid sõites ei pruugi neid igal nurgal leida. Kuumal suvepäeval hoidke ka veevarud piisavad, et peavalu ja nõrkustunne kimbutama ei tuleks.