Kõigepealt võiks pisut varjulises kohas oodata. Kui vanalind välja ilmub, ei ole linnupoeg hüljatud. Kui aga leiate öise eluviisiga kakupoja, siis võib ta tõsta kuhugi lähikonda varjulisse paika, et keegi teda ära ei sööks.

Sageli kardetakse, et kui linnumunadele või pojale peale hingata, siis vanemad neid enam omaks ei võta. See on siiski laialt levinud väärarusaam, mis võib kehtida mõnede imetajate, mitte kunagi aga lindude puhul. Arvatakse koguni, et enamus linde ei tunnegi lõhna.

Seega, kui leiate pesa alt lennuvõimetu poja, võite ta julgesti pessa tagasi aidata. Üldreegel on aga, et lennuvõimetu lind tuleks jätta sinna, kus ta on.

Kui aga siiski tekib kahtlus, et linnupoeg on hüljatud, tunneb ta ära sellest, et:

- ta on loid, liigutused on aeglased ja kohmakad
- tema silmad on poolavatud või ei ava ta neid puudutamisel üldse.
- katsumisel tundub ta külmana
- ta on kõhnunud ja tema kõhupool ei ole iseloomulikult prunnakas.
- tema sulestik on ilmselgelt alaarenenud ja suur osa keha pinnast on paljas.

Linnupoeg ei ole hüljatud kui:

- ta on liikuv ja püüab inimese eest põgeneda
- ta silmad on niisked ja täiesti avatud
- ta teeb kinnipüütuna kõva kisa või kakab
- käes tundub ta soe.
- tema kõhupool on tänu korralikule söötmisele iseloomulikult prunnakas

Linnupoega võib küll abistada juhul, kui olete kindel, et tema vanemad on hukka saanud ja poeg orvuks jäänud. Linnades on sageli probleeme kasside, koerte ja varestega, kes abituid linnupoegi jahivad. Siin on parim soovitus: pidage oma lemmikutel silm peal.

Pisut eriline lugu on piiritaja ehk piirpääsukestega. Need elavad ka linnades paneelmajade küljes ja suve lõpu poole võivad need pikatiivalised lendurid enne lennuvõimeliseks saamist rabeldes pesast välja kukkuda. Aga maast piiritaja lendu enam ei saa. Kui sellise linnu leiate, visake ta lihtsalt kerge liigutusega õhku. Tõenäoliselt saab ta tuule tiibadesse ja sööstab taevasse. Kui katse ebaõnnestub, korrake seda, hoidke teda mõne aja käes. Kui tiivuline värisema hakkab, on kõik korras – ta pumpab sel moel oma tiibadesse verd ja on värina lõppedes tõepoolest lennuvalmis.

Kui juba sekkusite

Kui olete linnupoja siiski mingil põhjusel koju viinud, vaadake, et te talle lisastressi ei tekita. Parim on hoida teda pimedas aukudega karbis. Allapanuks sobivad puitlaastud või heinad, kindlasti mitte peenekiulised materjalid, nagu vatt. Esialgu vajab linnupoeg ainult vaikust ja rahu. Ärge segage teda liigse tähelepanu ja hoolitsemisega.

Hoopis keerulisem on anda nõu hüljatud või vigastatud linnu puhul iga liik vajab erinevaid tingimusi, hoolitsust ja toitu. Sellise linnu üleskasvatamine, ravi ja hiljem loodusesse laskmine on väga keeruline ja nõuab spetsialisti abi.