Ka Marianna Saar ajas muru taastades mulla uuesti kokku, tihendas selle ning laotas laialilõhkumata jäänud suuremad kamaratükid. Loomulikult sai seda teha vaid paiguti, kõikjale kamaratükke ei jätkunud. Ülemäära pudiks tehtud mättad läksid tagurpidi pööratult lihtsalt aukude täiteks. Lõpuks külvas ta tühjaks jäänud mullale uue muruseemne.

Niisugune muru lappimine ongi ilmselt kõige lihtsam ja odavam võimalus, sest kui hästi läheb, saate osa vanast segamini pööratud kamarast uuesti tagasi istutada. Jälgige, et tagasi sobitatud kamaratükid jääksid olemasoleva murupinnaga samale kõrgusele ning vajutage need korralikult kinni. Paikadesse, kuhu kamaratükke napib, tuleb aga muru lisaks külvata.

Marianna Saar palub murulappijatele südamele panna, et lappimine toimib vaid siis, kui kahjustusele on piisavalt varakult jaole saadud. Kui murumättad on juba nädalaid, juured püsti tuule ja päikese käes, kuivanud, on suurem osa taimi hukkunud ja nende tagasi istutamisest pole kuigi palju kasu.

Metssiga

Külv ja istutus

Kui muru lappida ei anna, tuleb kasutada siirdmuru või uuesti külvata.

Külv on odavam, kuid aeganõudvam lahendus. Enne külvamist tuleb aluspind tasandada ja tihendada. Mulda juurde tuua pole Marianna Saare kogemuste põhjal enamasti tarvis. “Ega sead mulda ära ei söö,” naerab ta. “Nad pööravad selle lihtsalt sügavalt pahupidi ja puistavad laiali.”
Külvatava murusegu valikul tuleks Marianna Saare sõnul lähtuda eelkõige olemasolevast taimikust, siis jäävad uuesti külvatud kohad kõige vähem välja paistma. See kehtib ka juhul, kui olete oma muru säilinud mätastega lappinud.

Marianna Saar: “On väga hea, kui murus on karjamaa raiheina. See on jõuline ja kiire kasvuga taim, seda kasutades kaovad kahjustused kõige kiiremini silmist. Samas, kui teie muru koosneb vaid aasnurmikast või punasest aruheinast või nende segust, pole karjamaa raiheina või sellega muruseemne segu hea kasutada. Raihein on nii iseloomuliku lehestikuga, et lapitud kohad jäävad hiljem ikkagi näha.”

Kui muru kasvama läheb, võiks uuesti külvatud lappidelt ja nende ümbrusest esialgu mõnevõrra kõrgemalt niita. See muudab taimed kiiremini tugevaks ning siis ei saa ka umbrohud vastkülvatud laikudel hästi kanda kinnitada.

Siirdmuruga lappida tasuks Marianna Saare arvates vaid esindusplatse, kus peab pidevalt ideaalilähedane muru olema. Enne vaiba laialilaotamist tuleb pind tasanda ning kergelt tihendada. Midagi spetsiaalset uue kamara alla juurde tuua pole tarvis, kuid jälgima peab seda, et ettevalmistatud pind jääks olemasolevast murukamarast u 3 cm madalamale. Vastasel korral jääb uuendatud muruosa vanast tublisti kõrgemaks.