Katusevahetus peaks algama olemasoleva katusekonstruktsiooni hindamisest. Hinnata tuleb katuse niiskusolukorda ja -kahjustusi, selgitamaks välja sarikate vm puit- osade vahetamise vajaduse. Lisaks tuleb veenduda korstnate seisukorras. Kolmas ja tormikindluse seisukohalt kõige olulisem on veenduda toolvärgi kinnituses müüridele.

Teraskatused on eterniitkatustest õhutihedamad ja tugeva tuule tekitatud koormused tõepoolest suuremad. See paneb proovile ka sõlmed, kus toolvärk kinnitatakse müürile.

Kortermajade lenduläinud katused tõusevad õhku kogu konstruktsiooniga alates müürilatist. Üksnes katusekatte võib tuul roovilt minema viia juhul, kui katus on kinnitatud väikeste naeltega.

Kontrollige tausta

Edasine on töö paberitega. Sõltuvalt omavalitsusest tuleb esitada projekt, tegelda finantseerimisega, leida asjatundlik järelevalve ja kindlasti soovitame hoone kindlustada. Seejärel väljastatakse ehitusluba ning valitud töövõtja alustab töödega.

Enne aga tutvuge ehitaja varasemate töödega, uurige eelmistelt tellijatelt kommentaare ja veenduge, et ehitajal ei oleks maksuvõlgnevust. Soovitame enne töid korraldada tellija–töövõtja–järelevalve osalusel koosoleku, kus räägitakse kõigile arusaadavas keeles lahti tehtavad tööd sõlmlahenduste tasandil. Kasulik on koosolek ka protokollida võimalikult põhjalikult, lisada joonised, selgitused jm info. Lisaks on koosolek koht, kus ehitaja ja materjalitootja peavad esitama kõik kasutatavate materjalide sertifikaadid, tootekaardid ja paigaldusjuhendid.

Tööde jooksul on peamine roll järelevalvel ja kõigi osapoolte omavahelisel infovahetusel. Soovitatav on tähtsamad töölõigud akteerida kohe pärast valmimist ja enne järgmise sõlme juurde asumist.

Edasiste tööde käigus jälgige kinnitusvahendite kogust jm materjalide vastavust meie kliimale ning normidele. Kruvid peavad olema välistööde jaoks, plekk peab olema samuti normides ette nähtud tsingi- ja värvkattega ning paksusega. Toolvärgis kasutatav puit peab olema kuiv ja sirge, roovidele on ette nähtud minimaalsed sammud ja paksused, puitosade ühendamiseks ei sobi samuti igas pikkuses ja viimistluses naelad.

Katusealuse õhustus

Katusekatte all peab isegi külma pööningu korral olema aluskattekile kondensvee ärajuhtimiseks. Õhk peab pääsema räästast kile peale ja harjasõlmest välja. Niiskusekahjustused on väga kiired tekkima, aga need ei pruugi välja paista enne, kui on juba pöördumatult hilja ja katusekonstruktsiooni puitosad riknenud.

Üks praktiline lahendus, mis teinekord võib katuse eriti kurja tuuleiili eest päästa, on katuseluugid. Katuseluukide kaas ei tohi olla tihedalt kinni. Soovitatav on see nööriga kinnitada nii, et kui ta suurema tormiga lahti pääseb, siis nöör takistaks katuselt minema lendamist.

TASUB TEADA | Katusevahetuse 8 sammu
  • Kontrollige ja hinnake olukorda koos asjatundjaga.
  • Tellige projekt.
  • Kindlustage hoone, viige töödega kurssi omavalitsus ja tutvuge nende nõuetega.
  • Valige tuntud ehitaja, veenduge tema maksejõulisuses, uurige soovitusi eelmistelt klientidelt.
  • Leidke kogemusega järelevalve.
  • Enne ehitust pidage kolmepoolne koosolek kõikide lahenduste selgitamiseks.
  • Koguge kõik sertifikaadid, tootekaardid, joonised enne tööde algust.
  • Töö käigus akteerige iga olulisem töölõik eraldi enne uue alustamist.