Kodumasinatootja AEG uuringud näitavad Peetrise sõnul, et 40 protsenti meist peseb vähemalt kord kuus mõnd oma rõivaeset käsitsi, kartes seda masinas rikkuda või olles teatud kangaste puhul harjunud käsipesuga.

„Tegelikkuses võivad hoopis käsipesu ja nööril kuivatamine vähendada riiete hingavust, vee- ja tuulekindlust ning kanga hõõrumine ja väänamine seda oluliselt kahjustada,“ lisas Peetris.

Spordirõivaste valmistamisel kasutatakse üha rohkem kõrgtehnoloogilisi materjale nagu näiteks Gore-Tex, Coolmax, Polartech, Windstopper ja Softshell.

"Laboritestidele toetudes on välja töötatud spetsiaalsed pesu- ja kuivatusprogrammid, mis muuhulgas tänu vajalikule tehnoloogiale, niiskustaset mõõtvatele sensoritele ja detailideni lihvitud trumliliikumisele oskavad ka spetsiifiliste kangaste eest hoolt kanda, et rõiva saaks julgelt masina hoolde jätta," ütles Peetris.

Näiteks on mitmetel uutel kuivatitel Peetrise sõnul eraldi programm spetsiaalselt just välirõivastele, mis arvestab kanga erivajadustega ning võrreldes õhkkuivatusega taastab oluliselt paremini tuule- ja veekindluse.

Nii spordirõivaste kui ka kõikide teiste riiete jaoks on üks kahjulikumaid faktoreid Peetrise sõnul liiga kõrged temperatuurid - olgu need siis kuivatamisel või pesemisel.

"Olulisemad innovatsioonid pesuseadmetes, mis tagavad kanga pikaealisuse, kauni vormi ja värvi säilimise, puudutavadki just nimelt temperatuuride langetamist ning seda tulemustes kompromisse tegemata. See on eriti tähtis just spordirõivaste hooldamisel, mis vajavad tihedamat pesu ja kuivatamist, mistõttu on koorumus kangale sedavõrd suurem," lisas Peetris.

Selleks, et saavutada madalamatel temperatuuridel laitmatuid pesutulemusi on Peetrise sõnul uutesse pesumasinatesse sisse ehitatud nii vett puhastav kui ka pesuainet aktiveeriv lahendus.

„Pesuvahendi toime sõltub suuresti vee kvaliteedist, pehmusest ja sellest, kui ühtlaselt pesuvahend masinas jaotub. Seda silmas pidades eemaldavad uued masinad trassiveest vett karedaks muutvad ja kangast lõhkuvad mineraalid. Samuti lahustavad ja aktiveerivad masinad pesuvahendi juba enne, kui see trumlisse jõuab ning kangaga kokku puutub. Nii saab täna tagada 30 kraadises vees 60 kraadise pesuga samaväärse tulemuse, mis on rõiva tervise ja pikaaelisuse seisukohalt ülioluline,“ ütles Peetris.

Suurimad müüdid puudutavad Peetrise sõnul aga kuivatamist.

"Meie mõtetes on kangastunud pilt komöödiafilmist, kus kuivatist võetakse välja kolm numbrit väiksem kampsun. Reaalsus siiski nii humoorikas pole ning tänapäevaseid kvaliteetseid kuivateid kartma ei pea," lisas Peetris, kelle sõnul masinkuivatus ei tähenda täna isegi ilmtingimata kõrgetel temperatuuridel tugevat tsentrifuugimist.

"Uusimad kuivatid imiteerivad näiteks tasapindkuivatust, kuivatades rõivaid justkui, oleksid need pinnale kuivama laotatud. Lisaks annavad nutikad sensorid masinas signaali, kui niiskustase on piisavalt madalale langenud ja pesu on kuiv, masin lõpetab seejärel ise tsükli, vätides ülekuivatamist, mis kulutab kangast."

Turul on valik rohke ja teinekord võib ka sarnane programmi nimetus erinevatel masinatel tähendada erinevat asja, mistõttu soovitab Peetris alati konsulteerida kaupluses spetsialistidega, kes aitavad leida sobivaima seadme, lähtudes iga inimese harjumustest ja vajadustest ning selgitades, mida üks või teine programm konkreetse seadme puhul teeb.