Puidust siseviimistlus seostub paljudele maast laeni punnlaudadega kaetud ruumiga, mida veel 80-ndail aastail peeti moodsaks ja kauniks. Muidugi mängis toona sedasorti viimistlus lokkamisele kaasa see, et ega mingit muud sorti materjale saada ei olnudki. Eks ole sellisel viimistlusel oma headki küljed, kuid ühtlane laudis muudab interjööri siiski liiga ühetooniliseks.

Nüüdseks oleme üle saanud ka kipsplaadi ja värvitud seinte vaimustusest ja otsime, kuidas puidule uudsust lisada. Palju on selles vallas õppida soomlastelt.

Vana ja uus puit.

Üldiselt peetakse puitu seda kvaliteetsemaks, mida vähem esineb oksakohti ja vaigulaike.

Tänapäeval aga arvatakse, et lauale annab ilu ja erinevuse just kordumatu oksamuster.

Lisaks okslikule puidule otsivad sisustusgurmaanid männipuidu tumeda südamiku juurest lõigatud laudu, mis jätavad süüsse lainja mustri.

Rohkete oksakohtadega laudade kontrastsuse mahendamiseks katke need lasuurvärviga. Ehkki vaevumärgatav, annab see puidule hoopis teise olemise, alasti puu oleks justkui kehakatte saanud. Samas ei muuda kerge lasuurvärv puidu olemust ega väljanägemist.

Lasuuriga töödeldud laudvooder.

Samuti hinnatakse sisekujunduses tumeda ja heleda puidu vastandamist. Näiteks soovitatakse heleda põrandaga tuppa tume mööbel või tumedast väärispuidust põrandale hele minimalistlik sisutus.

Voodrilaudadega võiks katta vaid ühe seina või teha seda osaliselt, näiteks seina alumine kolmandik katta paneeliga.

Paneel seinapinda elavdamas.

Seinapinnale joonistuvad laudade vahed muudavad laudkatte dünaamilisemaks ning nii paistab näiteks põiklaudisega ruum visuaalselt laiem, pikilaudisega aga kõrgem ja kitsam. Kui ruum oleks nagu liiga kõrge, saab seda muljet parandada, kui pikklaudisega seina alumine ja ülemine osa katta hoopis horisontaalse laudisega.

Termopuit tungib elutuppa

Termopuitu ehk ülikuuma auruga töödeldud materjali eristab töötlemata puidust märksa tumedam värvus. Termiline töötlus muudab puidu niiskuskindlamaks ning seda nimetatakse ka kiirmeetodil vanutamiseks, sest sel on kahe sajandi vanuse puiduga sarnased omadused.

Et materjal vana puitu veelgi rohkem meenutaks, töödeldakse seda kas liivapritsiga või harjatakse. Sellega eemaldatakse puidu pehmem osa ja pind muutub reljeefseks.

Ka termopuiduga ei maksa liiale minna. Kõige maitsekamad tunduvad just need lahendused, kus termopuidust on tehtud vaid osa seinast või kui on kasutatud ilmekaid detaile.

Termopuit sisekujunduses.

Vineer on puidu parim osa

Vineer on tänuväärne materjal selle poolest, et nende tahvlitega on võimalik kiiresti katta suuri pindu ning korralikult töödeldud vineeripind on väga ilus.

Vineer sisekujunduses.

Eriti armastatud on kasevineer just heleda sooja tooni ja kauni puidumustri pärast.

Vineer seltsib hästi teiste materjalidega. Betooni kõrval mõjub ta elustavalt ja naturaalpuidust pinnale pakub ta aga kontrasti ja rahustab seda.

Enne vineertahvlite paigaldamist tuleks mõelda ka sellele, kuidas töödelda ja viimistleda tahvlite vahelisi vuuke. Nende vuukide rõhutamisega saab pinnale anda huvitava aktsendi ja elavdada ühetaoliseks kippuvat pinda.