Kuidas alustada ja mida silmas pidada, kui soovite oma kodus turistidele majutust pakkuda?

Paljud kodumajutused saavad alguse piirkonnas toimuvast suurüritusest. Näiteks Viljandi pärimusmuusika festivali ajal üüritakse telkijatele ruutmeetri kaupa välja isegi õuemuru.

Alustamiseks ei pea suuri kulutusi ega remonti tegema. Vaadake üle ja kasutage seda, mis juba olemas on, tehke suurpuhastus ja kõrvaldage külaliste ruumidest üleliigsed nipsasjad. Enda närvikulu aitab säästa, kui mõtlete läbi mõned põhiasjad.

Ruumidele esitatavad nõuded

Kümne külalise kohta peab olema vähemalt üks pesemisruum ja tualett.
Külalisel peab olema võimalik kasutada puhkeruumi või puhkamiseks mõeldud ruumi osa koos laua ja istekohaga.
Igale külalisele peab võimaldama puhta voodipesu ja rätikud.
Olemas peab olema peegel.
Külalisele/külalistele tuleb võimaldada eraldi ruum, mille ust on neil võimalik lukustada.

Tuleohutusnõudeid on üllatavalt vähe.

Majutuskoha igas ruumis peab olema töötav suitsuandur ja majapidamise kohta 6 kg tulekustuti.
Tuleohutuse huvides võiks teha isegi rohkem, kui seadus nõuab. Köögis võiks nähtaval kohal olla tulekustutustekk (maksab 12–16 eurot), mida on (rasva)põlengu korral lihtne kasutada. Samuti on pärast märksa vähem koristamist. Kui elamises on ahi või kamin, siis peaksid magamisruumides olema vingugaasiandurid.

Maksud

Kodumajutusest saadav teenistus on tulu, millelt tuleb seaduse järgi maksta 20% tulumaksu. Deklareerimiseks on tulumaksuvormil eraldi rida.
Eraisik ei saa kahjuks oma kodumajutuse kulusid tuludest maha arvata (erinevalt pikaajalisest üürilepingust). Seega, kui kavatsete majutust pakkuda suuremas mahus (või plaanite remonti), on mõistlik kaaluda firma asutamist.

Rohkem asjalikke nõuandeid loe Maakodu juuninumbrist või DIGIAJAKIRJAST.