ÕUNAAEG: Kuidas mahla teha ja selleks vajalikke tööriistu valida?

 (5)
Eriti viljakas õuna-aasta soosib talveks head tervist
Foto: Erakogu

Kui enamik mäletab noorpõlveaegadest, kuidas memmed suviti-sügiseti mahlu keetsid või aurutasid, siis see meetod on küll sobiv kümne liitri mahla keldrisse varundamisel, kuid ei sobi sadade või tuhandete liitrite tootmiseks.

Mahlapresse on seinast seina. On neid, millega pereema hommikusöögiks paarist-kolmest õunast mõned klaasid mahla pigistab, aga ka suuri tööstuslikke liine. Seekord vaatleme seadmeid, millega saab üks suuremat sorti marja-puuvilja talu arendada oma mahlatootmist ja veinitegemist.

Mahla suurema tootmise võib jagada kaheks tööetapiks: esimeses purustatakse mahla tooraine (puuviljad, marjad või nende segud), teises pressitakse pulbist mehaaniliselt välja puhas mahl. Paljudes (maa)peredes on veel säilinud peremeeste endi ehitatud purustajad ja pressid, kuid kui on plaanis mahla- või veinitalu loomine, oleks targem head kiired masinad osta oma ala spetsialistidelt. Odav see pole, kuid korralikud seadmed on investeering aastateks. Hinnad algavad mõnesajast eurost, profimate toodete puhul ulatuvad mitme tuhande euroni. Sageli soetatakse kogu krempel mitme majapidamise peale või siis pakutakse vabadel momentidel mahla­pressimise teenust neile, kel vajadus paarikümne liitri mahla saamiseks.

Toorme valmistamine

Esmalt tuleb toore ette valmistada – puuviljad ja marjad pesta, eriti kui on tegu nt maha varisenud ja puude alt korjatud õuntega ja kui aeda on töödeldud kahjurivastaste kemikaalidega. Seejärel tuleb välja sorteerida mädaplekilised ja hallitanud isendid. Isegi kui neid pole eriti palju, teame me vanasõna tilgast tõrvast meepotis. Selliste lisanditega mahl võib isegi pärast pastöriseerimist kergesti käärima minna.

Foto: Lugeja foto
Seotud lood:

Veini valmistamisel poleks see ju kõige suurem õnnetus, ent mädanenud isenditest saadud hallitusene kõrvalmaitse võib terve suure partii hüva rüübet vastikuks muuta. Materjali valikul peab jälgima ka küpsusastet – liialt toored õunad annavad suhteliselt vähe mahla, see on liialt suhkruvaene ja hapu. Üleküpsenud viljad aga muutuvad jahuseks ja muredaks ning nende mahlasaagikus väheneb taas. Parima mahla saamiseks segatakse eri sorte, et saavutada tasakaalus suhkru- ja happesisaldus ning maitsete ja aroomi bukett.

Õunte purustamine

Järgmiseks tuleb toore purustada, sest lihtsalt õunte tükkideks lõikumine on aeganõudev, ei purusta puuvilja rakke ja nii väheneb oluliselt mahla saagikus. Ühtlasest massist on lihtne mahla välja pressida ja ka kogus on suurem. Purustatud massist hakkab seismise ajal juba ka iseenesest mahla nõrguma. Sageli korjatakse esimene vabajooks eraldi ning see on parim ja kvaliteetseim mahl.

Foto: Erakogu

Purustajaid on nii mehaanilisi kui ka käsitsi ringiaetavaid. Viimased pole midagi hirmsat ja vanamoelist, ning kui tegu pole väga suurte kogustega, ajavad nad asja kenasti ära. Tugevad hammastega valtsid purustavad õunad kiiresti ja sujuvalt. Näiteks 300 kg õunade purustamine on tund aega tööd kahele inimesele, kus üks väntab hooratast ja teine kallab õunu juurde. Elektrilised purustajad on suurema tootlikkusega (500–1000 kg tunnis), purustavad õunu peenemalt ning tulemuseks on rohkem mahla. Keskmiselt on mahla saagikus 50–70% toorme kaalust, sõltudes sordist ja viljade küpsusastmest. Kirsside ja teiste luuviljade purustamisel peab eemaldama kivid, sest neis sisalduv glükosiid amüg­daliin laguneb, andes muu hulgas erakordselt mürgist sinihapet.

Mahla pressimine

Nüüd järgneb mahla pressimine ja ka siin on vahendeid seinast seina. Pressi valik sõltub sellest, millises koguses kavatsete mahla teha. Mida rohkem mahla, seda suuremat pressi on vaja.

Saadud mahl tuleb kiiresti pastöriseerida, sest isegi juhul, kui me tahame valmistada mahlast veini, pole metsiku pärmiga käärima minek kvaliteedile hea. Mahla pastöriseerimiseks ei pea mahla keetma, piisab selle kuumutamisest u 78 kraadini, et enamik kahjurmikroobe hukkuks. Keetmine vähendab kasulike vitamiinide ja ensüümide hulka ning paljudel juhtudel muudab ka maitse- ja aroomiomadusi.

Foto: Andres Putting

Loe veel

Suurema mahuga tootjatele pakutakse roostevabast terasest pastörisaatoreid ja säilitusvaate, millel on õlitihendiga ujuv kaas, mis lubab mahla mahutist välja lasta nii, et see vahepeal õhuga (ja mikroobidega) kokku ei puutu. Juba vanad roomlased kasutasid veini säilitamiseks õli, valades seda veini peale. Õli moodustab joogi peale kihi, mis ei lase õhul mahlaga kokku puutuda ning kaitseb jooki käärimise eest. Kasutades õlitihendiga ujuvat kaant, säilib ka õunamahl värskena mitu kuud. Õli jääb alati mahla pinnale, kuna see on mahlast kergem ning ei segune mahlaga. Seega, head pressimist ja meie turu rikastamist hea ning tervisliku kodumaise toodanguga.

Mudelid ja hinnad

Õunapurustajad

Meie turult leiab nt mehaanilise õunapurustaja Fratelli Baesso B100, mis maksab 229 eurot ja mille tootlikkus on kuni 300 kg/h. Elektrilised seadmed on kallimad: 500 kg/h tootva Fruit Shark B1600 hind on 499 eurot, tonn tunnis jahvatav Speidel S2200 eest aga tuleb juba lauale panna 799 eurot. Esimene masin tarbib 1,6 kW, teine 2,2 kW.

Profimaid masinaid leiame firmalt Voran. 650 kg/h pakkuv RM 1,5 maksab 1290 eurot pluss alus 160 eurot. RM 2,2 närib läbi juba kaks tonni tunnis ja maksab 1760 eurot pluss alus 160 eurot.
Võimsaim tööloom RM 5,5 saab hakkama kogusega 4200 kg/h, aga hind on ka juba 2960 eurot. Profiriistad tahavad 380 V tööstusvoolu, mida peab seadet soetades silmas pidama. Millist seadet valida, sõltub planeeritavast toodanguhulgast.

Mahlapressid

Odavaima 9-liitrise korvpressi Fratelli Baesso V20 Inox saab juba 199 euro eest, 20-liitrise korvimahuga Fratelli Baesso F25 Inox maksab aga 569 eurot. Kõik need on käsikruviga keeratavad. Komplektiga on kaasas ka üks tugevast linasest riidest filtrikott. Neid saab eraldi juurde soetada ja maksavad need mudelist sõltuvalt 9–12 eurot.

Suuremate toodangumahtude jaoks pakutakse nn veepresse, kus pressijõud tuleb veevärgi veelt (max surve 3 bar). Vesi täidab kummist membraani, mis veesurve toimel ühtlaselt paisub ning surub purustatud viljamassile, pressides sellest mahla välja. Maksimaalne surve pressi sees on 3 at. Surve veevärgis võib olla ka suurem, liigse surve laseb press ülerõhuventiili kaudu välja.
Siit klassist leiame tooteid firmalt Speidel – 20-liitrine veepress maksab 599 eurot, 40-liitrine 739 eurot ja suurim ehk 90-liitrine 1019 eurot.

Foto: Andres Putting

Väiketootjale pakub samuti tööstusvoolu kasutavaid tooteid juba nimetatud Voran. 60 l/h tootvate hüdrauliliste korvpresside hinnad algavad 3060 eurost, 100 l/h pressivate seadmete hind ulatub aga juba kuni 5220 euroni.

Veelgi võimsamad on Vorani pöörleva alusega hüdraulilised pakkpressid – 600 l/h tootev seade maksab 5560 eurot ja 1200 l/h pressiv riistapuu juba pea 11 000 eurot.

Veepressidest leiame laia valiku tooteid firmalt Lancman, tootlikkusega 55 l/h kuni 250 l/h ja hindadega 959 eurot kuni 2189 eurot. Kallimate seadmete kõik osad on valmistatud kvaliteetsest roostevabast terasest ja peavad kaua vastu.

Tippude tipuks väiketootjatele mõeldud seadmete valikus on lintpressid taas firmalt Voran. 300 l/h valmistav EBP350 maksab 12 960 eurot, 1500 l/h tootev EBP650 on 47 900 eurot ja suurima võimsusega ehk 3000 l/h pressiv masin maksab 76 990 eurot, kuid see on meie mõistes juba suurtootmine.

Pastörisaatorid ja vaadid

65-liitrine paak maksab 199 eurot, 110-liitrine aga 239 eurot ning neile sobilik kuumutuskeha pastöriseerimiseks (võimsusega 3,2 kW) maksab 89 eurot.


Veinivilla perenaine Tiina Kuuler: hüdropress on puhas töömõnu

Mina kasutan alates eelmisest sügisest Speideli hüdropressi. Kuna veinikojas käis suvel just veevärgi sissetoomine, siis saigi kohe alguses planeeritud ka mahlapressi veeühendus. Nii ei pea ma iga kord mahla tegema hakates kraane ja otsikuid ümber tõstma. Võrreldes tavalise kruviga korvpressiga, mis mul koduses majapidamises varem kasutusel oli, on Lancmani press puhas töömõnu – tuleb vaid purustatud mass pressi tõsta ja edasi on ainult kraani lahti ja kinni keeramise vaev.

Sama põhimõttega presse on väga mitmesuguses suuruses ja igaüks saab valida just oma õunaaiale õige suuruse, aga kuna masin ei ole just kõige odavam, siis vast ainult paari õunapuu omanikule ei tasu selle soetamine ära. Plussid: mugav ja kerge kasutada, kerge puhastada, pressib massi väga kuivaks. Miinused: vajalik spetsiaalse otsikuga veevärgiühendus, kuivaks pressitud massi eemaldamine masinast vajab natuke füüsilist jõudu.

Foto: Andres Putting
Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare