Osavõtjad tõestasid, et peamine on tegutsemistahe. Vaid siis saab auklikuks roostetanud plekist või vihma ja tuule käes vettinud puidust postkast uue elu. Vunder Skizze kaupluste (AS Vunder) ja Maakodu kohtunikekogu valis kõigi konkursile saabunud kategooriate postkastide hulgast välja oma kolm lemmikut. Postkastide kaunistamise konkursil võisteldi mitmes kategoorias. Selgus parim postkast maal ja linnas, kollektiivne postkast (korteriühistu või külaselts) ning rahva lemmik ehk kõige enam meeldinud postkast Facebookis. Nüüd on parimad teie ees! 

Stiilne maa-postkast Mulgimaalt

Thea Truverk: “Tahtsin postkasti korda teha odavalt. Kuna majapidamises oli kokkuhoiuprogramm suurusega XXXL, siis võtsin vana ning roostetanud-lagunenud postkasti, et sellest uus teha. Kõigepealt sai tehtud tõsine traatharjaga nühkimine. Kõik kinnitused olid läbi roostetanud, luugid kastist eraldunud. Nii tuli algatuseks natuke metalli lõigata ja kaaned uute hingedega tõmbeneetide abil karkassi külge kinnitada. Siis veel lõplik puhastus ja katkise lukusüsteemi asendamine kapinupuga. Seejärel sain postkasti uue roostekindla värviga üle värvida. Naudin väga juugendstiili ornamentikat, ja kuna tegelen hobi korras ka iluaiandusega, maalisin postkastile Vunderi kauplusest ostetud kullavärviga kauni lillemotiivi. Kulusid üle vaadates selgus, et kõik postkasti uuendamiseks vaja läinud vahendid maksid sama palju kui uus postkast. Aga samasugust teist kirjakasti pole kindla peale kellelgi!”

Thea Truverk võitis Maakodu ajakirja tellimuse pooleks aastaks ning mälestuseks Olustvere mõisa klaasikoja kunstniku Eili Soone vaasi.

Kõige enam meeldinud postkast Facebookis

Rahva lemmikuks sai Koogu külas asuv postkast, mille kaunistas Kristel Meri-gan: “Kuna tegelen kogu aeg käsitöö ja kunstiga, ei saanud ka tavaline roheline postkast jääda kaunistamata. Meie pere postkast sai pildi peale juba kolm aastat tagasi, siis maalisin akrüülvärvidega. Kuna postkast asub maal, tuulte, vihmade ja päikese käes, kulus värv üsna ruttu maha. Lõpuks võtsin postkasti uuesti käsile ning nüüdseks on pilt veidi erksam ja tehtud värvidega Tulip 3D. Eks vaatame, kaua see vastu peab.”

Rahva lemmikuks valitud postkasti omanik sai auhinnaks Skizze kaupluste 20eurose kinkekaardi ja kangast Maakodu seljakoti.

Ajalooga postkast Kehrast

Kärolin Kivistik: “Selle postkasti oli meile valmistanud minu vanaisa. Ammu tehtud postkast oli algselt musta värvi ning mustrita. Tegelikult oli vana värv juba maha koorumas. Sellele parema välimuse andmiseks kraapisin vana värvi tugeva harjaga maha ning lihvisin pinna siledamaks. Siis kandsin peale värvi, mille leidsin koduste värvivarude hulgast. Et ühetoonilist värvi veidi täiendada, soovisin postkastile lisada mustri. Mustri lõpptulemus sündis läbi katsetuste ja proovimiste, värvimiseks kasutasin akrüülvärvi komplekti Louvre.” 

Kärolin Kivistik ei pea nüüd kolm kuud Maakodu ajakirja ostma. Lisaks saab ta mälestuseks Olustvere mõisa klaasikoja kunstniku Eili Soone klaasvaasi.

Maakodu eripreemia

Riima talu postkasti kaunistas Mariann Pärnoja.

“Lugesin bussis maakodu poole veeredes ajakirja ning leidsin nupukese üleskutsega kaunistada oma kodu postkaste. Mõnel muul ajal ma ilmselt ei oleks konkurssi märganudki, kuid just sel hetkel oli mul aega. Mõte tundus huvitav – puudu oli vaid oma kodu ja sinna juurde kuuluv postkast. Maale jõudes leidsin enda suureks üllatuseks eest uhiuue, isa tehtud puidust postkasti. Avaldasin oma saladuse võistlusest ja sain loa dekoreerima asuda.

Nüüd tuli mul leida sobilik kaunistusviis ja motiiv. Kuna vanematekodu asub metsade keskel, pidi ka kaunistus sinna sobima. Mõtteid aga keerles peas mitmeid – traditsioo-
niline maavillane käsitöömuster, lilled, kaunis looduslik roherähn, kes on sage külaline talumaadel, või midagi hoopis muud. Isa soovis, et postkastil oleks kirjas talu nimi, sest meie kodukrundil elab koos mitu peret, kes kasutavad sama kirjakasti. Pealegi ei ole nii väikeses kohas perenimi tähtis − postiljon tunneb inimesi. Nõnda sain inspiratsiooni kavandilehel i-dele täppe maalides. Mõeldud, tehtud! Iga pereliige sai oma täpikeste värve soovida ja ühel juulikuu pärastlõunal sai kast endale uue täpilise kuue.” Riima pere postkast, mida on lihtne avada, avara suuga ja mahukas, osutus ka postitöötajate lemmikuks.

Parim kollektiivse lahendusega postkast

Ulvar Kaubi Arukülast

Ulvar ja Kirsti Kaubi Aruküla maja planeeriti nii, et sinna mahuks elama ka vanem põlvkond. Postkaste pidi seega olema kaks. Inspiratsiooni sai Ulvar Ahvenamaa reisilt.

“Seal oli nii palju kaunistustega postkaste. Mõtlesin, et meie kodul võiks olla midagi sarnast. Siis aga tegingi majalaadse seina, mille külge sai kinnitada kaks meie pere postkasti. Kaunistasime postkaste kolme värvitooniga, millega on värvitud meie aed, aga ka elumaja ja puukuur.”

Kaubide pere sai auhinnaks Skizze stuu-dio töötoa priipääsme 10-le inimesele ja kangast Maakodu seljakoti.

Teine koht

Kollektiivne postkastilahendus Voose rahvamajas

Voose küla postkasti kaunistas kohalik käsitööring.

“Piltidel oleva postkasti vanus on meile teadaolevalt üle 50 aasta. 1965. aastal asus postkast Voose küla sovhoosi kontoris, 1972 koliti see Voose rahvamajja, kus on seisnud tänini. Algselt asendas postkast üht rahvamaja koja ust, kus postiljon jaotas lehed ühelt poolt sisse ning külaelanikud said saadetised kapi teiselt poolt ehk kojast kätte.

Pärast rahvamaja fassaadi ja tuulekoja renoveerimist oli meil tõsine mure, kuhu oma vana postkast panna. Pika arutelu järel jõudsime ühisele otsusele: postkast jäi endiselt rahvamaja kotta. 2009. aastal otsustas kohalik käsitööring kappi veidi kaunistada ning Pinotexiga üle võõbata. Teie üleskutset nähes otsustasin ka meie küla postkasti konkursile saata, sest alati, kui meil rahvamajas külalised käivad, pildistavad nemadki seda vana mälestist.”

Linna-postkastid

1. Õnne Linnamäe.

Võitja sai auhinnaks Skizze 20eurose kinkekaardi ja stuudio 5 korra kinkekaardi, lisaks kangast Maakodu seljakoti.

2. Kadri Päästel.

3. Urve Talviste.

Eripreemia

Vunderi eripreemia – MissDeco Metallic komplekti – sai Thea Truverk stiilse ja lihtsa postkasti-lahenduse eest. Kategooria: “Postkast maal”.