Kodulugu viib meid aga Padisele. Liis Ira ja Mihkel Kangur sättisid oma perele elamise hobuste koplisse. Kodu, mis sai 20 meetrit pikk ja kuus meetrit lai, kerkis põlispuude naabrusesse ning on nüüd tänu asukohale niisuguse moega, nagu oleks seal alati seisnud. Perenaine avab koduukse hoiatades: "Maja puhul arvestage palun kohe sellega, et teinud on selle naine. Võib-olla tunduvad teile mõned asjad pisut vinklist väljas."

Seekordne aialugu viib meid Karula järve äärde Viljandimaale. Seitsme aastaga on Berzini pere rajanud järve kaldale omapärase astangulise aia. Kõikjal võib näha maakivi, sellest on kujundatud trepid ja looklevad kõnniteed, laotud müürid. Kõige krooniks on suur maakivist elamu, mis algselt oli Uue-Võidu mõisa laut. Järvekalda perenaine Merit Berzin kutsub aiavaateid nautinud külalisi sageli järve äärt pidi kulgevale laudteele jalutama. Puutumatu loodus on üks kodukoha võlusid, mida pere kõrgelt hindab. "Kas just iga päev, aga me käime siin väga sageli jalutamas," lausub Merit.

Viljandi külje all tegutseva Järve aiandustalu kevadises istikuvalikus on alati olnud põnev valik maitsetaimi. Kõiki neid näeb suvel kasvamas ka talu aias. Perenaine Merike Rosenberg kujundas õuele maitsetaimedest, roomavatest kadakatest ja maakividest kena nõlva. See on justkui ürdivitriin, kus näeb kasvamas kogu pereettevõtte Järve Talu Aiandus OÜ maitsetaimesortimenti. Millised uued ürdiliigid ja sordid on müügil ning kuidas neid kasutada – sellest räägib ürdiaia perenaine Merike Rosenberg.

Nutikas aiapidaja võtab lehtpõõsastest heki rajamise ette septembris-oktoobris, sest siis saab kasutada paljasjuurseid istikuid, mis on potitaimedest märkimisväärselt odavamad. Samuti soosib niiske ja jahe sügisilm juurdumist. Abiks algajale rubriigis õpetabki aiatoimetaja Kaja Kurg, kuidas rajada lehtpõõsahekki.

Rubriigis "värvid lillepeenral" kirjutab aiatoimetaja Jaan Mettik seekord rohelistest õitsejatest. Roheline on aia kui väliseluruumi „sisekujunduse“ alus. Kuigi näib, et seda värvi on niigi enam kui piisavalt, kipub rohelus ometigi sügisel vägisi käest libisema. On igati kohane mõelda, kuidas seda värvi aeda juurde tuua.

Nagu öeldakse, vaenlasi tuleb tunda. Taimekaitse rubriigis räägib Eesti Maaülikooli taimekaitse osakonna teadur Eha Kruus mullas pesitsevatest kahjuritest.

Tehnikarubriigis anname ülevaate mahlapressidest. Nende valik on seinast seina. Seekord võtame luubi alla need seadmed, millega saab üks suuremat sorti marja-puuvilja talu arendada oma mahlatootmist ja veinitegemist.

Meie loomalugu ei kõnele seekord kassidest ega koertest, vaid hoopis oravatest. Kuidas kaitsta koduaias sebivaid oravaid, et kassid neile liiga ei teeks?

Maakodu köögitoimetaja Dagris Punder saadab meid kõiki (kuke)seenele! Mitte ainult kastet, vaid omletti ja ka lasanjet saab neist suurepärastest kollastest metsaandidest.
Head lugemist!