Kuigi koguriskikindlustuse korral on kodu kindlustatud kõikide ootamatute ja ettenägematute sündmuste osas, mis ei ole välistatud kindlustusseltsi tingimustes, ei kaeta üldjuhul kahjusid kolmandatele isikutele. Seepärast soovitavad kindlustusmaaklerid kodukindlustust tegema hakates valida juurde tsiviilvastutuskindlustuse lisakaitse.

Tsiviilvastutuskindlustuse ehk eraisiku vastutuskindlustuse eesmärgiks on kahju tekitamise korral hüvitada tekkinud kahju kolmandale isikule ehk kannatanule. Kahjud võivad olla isiku- või esemekahjud, mille suhtes tekib kindlustatud isikul ehk siis Sul endal hüvitiskohustus naabri(te) ees.

Kodused õnnetused elust enesest

Enamlevinud õnnetused, mis kortermajades juhtuvad, on seotud veekahjudega. Näiteks purunenud veetoru tõttu ujutatakse üle sinu elamine ja pahatihti ei pääse sellest kuiva nahaga ka naabrid. Lisaks sellele, et su enda kodus valitseb kaos, tuleb muretseda ka naabrite heaolu ja kahjude likvideerimisega kaasnevate kulude pärast. Rikutud võib saada nii siseviimistlus, kapid, mööbel kui ka kodutehnika.

Kahju võidakse põhjustada korraga ka mitmele naabrile. Näiteks elades viiekordses majas viimasel korrusel võivad veekahjud ulatuda esimese korruseni välja.

Sellises olukorras on abiks kodukindlustus koos tsiviilvastutuskindlustusega. Kindlustuse abil saab korda nii Sinu enda elamine, kui ka naabrite kodu. Sinu kanda jääb ainult omavastutuse osa tasumine.

Kodukindlustuse alla minevad varaga seotud kahjud võivad juhtuda ka väljapool koduseinu. Näiteks sõidavad lapsed jalgrattaga maja ees ja kogemata kriibivad seal parkivat autot või lendab pall mänguhoos naabri aknasse. Samuti saavad hüvitatud koduloomade poolt kolmandatele isikutele põhjustatud kahjud.

Mida kindlustuspakkumiste juures vaadata?

Kodukindlustuse pakkumised võivad kindlustusseltsiti väga palju erineda. Enne kindlustuse tegemist tuleks üle vaadata, milliste riskidega on pakkumises arvestatud ja millised katted on sealt puudu.

Mõned kindlustusseltsid pakuvad kinnisvara ja eraisiku vastutust koos, mille alla kuulub ka lemmikloomade põhjustatud kahjud kolmandale isikule. Kindlasti ei soovita me valida kindlustust ainult makse suuruse põhjal. Tähtsaim on siiski just kindlustuskaitse, mille valid ja ka omavastutuse suurus.

Kodukindlustust tegema hakates pea nõu kindlustusspetsialistiga, kes aitab leida sobivaimad lahendused ja vajalikud kaitsed, mis arvestaksid just sinu soovide ja koduga.