Nimelt pole harv nähtus, kus inimesed tormavad suurpuhastusehoos poodi erinevate vahendite ja tarvikute järele, jättes kassasse kopsaka kopika. Kui aga oma suurkoristust natuke planeerida on võimalik oma kulutusi minimeerida.

  • Puhastusvahendeid saab ka ise teha.

Sooda, äädikas ja sidrun – odavad ja enamasti kodus kohe olemasolevad vahendid, mis toimivad universaalsete puhastusvahenditena.

Soodat saab kasutada nii vees lahustatuna (üks supilusikas soodat ühe liitri vee kohta), pastana kui ka kombineerituna äädikaga. Sooda on ideaalne praktiliselt kõikide pindade puhastamiseks ja halva lõhna eemaldamiseks. Suureks plussiks on ka selle loodussõbralikkus.

Sama „roheline“ on ka äädikas, mida saab kasutada katlakivi eemaldamisel, akendepesul ja halva lõhna eemaldamisel külmikust või vannitoast.

Sidrun on oma happelisuse ja lõhna poolest hea ahju, mikrolaineahju ja külmiku puhastamisel.

Internetist leiab neile kodustele vahenditele kasutusviise veelgi. Kui aga Sinus pole kannatust ega tahtmist, et köögis puhastusvahendeid kokku segada, soovitame poes vaadata universaalsete puhastusvahendite poole. Iga ülesande jaoks eraldi vahendit osta pole rahakoti mõistes kõige mõistlikum tegu.

  • Valmista puhastuslapid kodus leiduvast.

Kas sul on kodus vanu ajalehti või ribadeks kantud riideid? Või on sul on mõni käterätt, mis riivab tõsiselt silma? Siis on aeg need kasutusele võtta. Riidelappe saab läbi pesta ja uuesti kasutada, ajalehed imavad klaasilt hästi vedelikku.

  • Kõigepealt sorteeri ja siis paki.

Vaadates mõnda eriti segamini sahtlit või kappi, võib esimese mõttena hüpata pähe minna poodi erinevate karpide ja korvide järgi. Siinkohal soovitaksime enne oma asjad läbi sorteerida.

Kas kõik ikka vajab säilitamist? Vahest annab midagi ära visata, kinkida, annetada või maha müüa?

Mõtle läbi, kas sul on veel mingeid panipaiku, mis vajavad sorteerimist. Tihti tekib asju läbi käies olukord, et pärast ümberpaigutamist polegi lisatarvikuid vaja. Kui aga vajadus karpide, vaakumkottide või muude ladustamisvahendite järgi peaks jääma, saad poodi minnes olla kindel, et teed ostud reaalse vajaduse järgi.

  • Laena või rendi vahendeid suuremateks töödeks.

Kui mööbel ja vaibad vajavad puhastamist, siis on mõttekas laenata mõnelt tuttavalt või rentida aurupuhasti. Ööpäevase rendihinna eest saad hõlbsasti puhtaks lisaks tekstiilesemetele ka vannitoa, köögi ja magamistoad.

Eraldi seadet ei tasu osta ka siis, kui põrand või mõni mööblitükk vajab värskendavat lihvi. Koristamise käigus tuleb ikka päevavalgele kulunud tööpindu, luitunud patju, kriimustatud seinu ja kahjustatud aia-, terassi- või rõdudetaile.

Tihti pole nende parandamiseks palju materjali vaja. Seega uuri sõprade ja sugulaste käest ega neil pole oma kodustest toimetustest üle jäänud värvi, kodutekstiili või muid remondimaterjale.

Allikas: TF Bank