Algul pani Sauel elav pere Hiiumaal suvitamiseks püsti väikese sauna.

“Me ei olnud üldse kindlad, kui kaua viitsime nii kaugele sõita. Saunas oli päris kena elada, puhkasime sedasi seitse suve. Koht hakkas aina rohkem meeldima. Võtsime jõuvarud kokku ja otsustasime, et ehitame maja ikka ka,” meenutab Kaido.

Maja valmis 2010. aastal. Ehituspalgid on pärit Räpina kandist. Esialgu mõeldi küll liimpuidule, arvates, et merele üsna lähedal paikneval krundil oleks selline maja ilmastikukindlam. Kuid siis ei saanud nad mõtet käsitsi töödeldud palkmajast enam peast välja. “Kui iga palk on omamoodi, siis tuleb kodu ikka kordades omanäolisem,” põhjendab Kaido.

Majapalgid ja ehitustöö telliti OÜst Hobbiton. Maja panid nad talvel kokku mõne päevaga. “Tööd oli kõrvalt tore vaadata: kõikjal olid suured hanged ja üks mees kraanaga müttas,” meenutab Kaido. “Hiljuti mõõtsime: võin öelda, et maja tuulekindlus on lähedane Saksa standarditele – meie kodu on hea soojapidavusega!”

Kenasti tormituultki pidavad aknad on ASist Viiking Window. Pärast mitmeaastast kasutamist soovitab peremees nende tööd teistelegi.

Kaido hinnangul sobib sellise majatüübiga kõige paremini roo- või kivikatus. “Ümberringi on kadakad, kivikatus on hea juba tuleohutuse pärast. Palkmajal peabki raske katus olema, sest siis vajuvad palgid paremini kokku,” märgib peremees.

Maitsekad lahendused

Kodu sisekujundus sobib maja välisilmega väga hästi kokku. Nii mööblivalikus kui ka pisidetailides on siin korraga suurejoonelisust, saareromantikat ja nostalgiahõngu.

Kodust hubasust tunned juba kivipõrandaga esikus. Suvel õhkub põrandast mõnusat jahedust. “Meil on suur šveitsi valge lambakoer – temaga elades on kivipõrand parim lahendus.”

Ruumikas esikus kohe välisukse kõrval on armas hobuserauast võtmenagi. Lisaks võtmete hoidmisele püüab see õigetpidi seinale asetatuna kindlasti ka õnne. “See on hiidlasest sepa tehtud,” märgib peremees.

Sepised passivad ideaalselt kokku pere teiste lemmikasjadega, millest paljud on leitud vanavara hulgast.

Üks esikuseintest on valgeks krohvitud, heledal taustal pääsevad kaunilt mõjule heas korras kummut, hiiglasuur vanutatud raamiga peegel ning vana, täiesti töökorras telefon. Kunagisest 
tihedast kasutamisest kulunud kalavõrk on kavala dekoratiivkardina rollis, see varjab nüüd elektrikilpi. Ajalooga asjad teevadki uue maja armsalt koduseks.

Üleriiete paigutamiseks on palkseinte vahele loodud orv, kuhu saab ka jalanõud ritta sättida. Uutele palkseintele anti veidi vanutatud ilme karnaubavahaga, lagi aga võõbati üle heleda õllelasuurvärviga. Samasugune seina- ja laekate on ka köök-elutoas.