Tegelikult polegi enam majapidamises ruumi, kuhu tapeeti panna ei kõlbaks, iseasi, kas see alati ja kõikjal on praktiline ning eelistatud variant.

Kõigepealt hiilis ammuilma eestlaste tubades tavaliseks saanud tapeet esikusse. Nüüd on see jõudnud kööki ja päris sageli näeb tapeeti ka vannitoas. Seintele, mis otse veega kokku ei puutu, on see hea vaheldus.
Tapeedijääkide kasutamine.

Neile, kes armastavad ruumi väljanägemist sageli muuta, pakub tapeet jällegi hulga võimalusi. Näiteks saab köögile väga kiiresti ja väheste vahenditega värskust anda, kui kasutada ilusat odavat tapeeti töö tasapinna ja seinakappide vahelisel alal. Kui see määrdub või ära tüütab, saab uue meelepärase siilu osta.

Sel hooajal püütakse tapeediga nii palju kui võimalik jäljendada naturaalset pinda – puitu, betooni, telliskivi. Nõutud on tapeedid metalli imitatsiooniga, eriti roostetanud metall.

Klassika ja mood

Tapeedi puhul saab rääkida moest ja hooaja eelistustest samamoodi kui kõigi teiste toodete puhul, mis mõeldud kaunistama, katma ja iseloomustama, räägib Bauhofi siseviimistluse tootejuht Maia Põlajeva. Tapeedimoe, -materjalide ja -võimalustega on ta tegelenud aastaid. Näiteks teab Põlajeva öelda, et valdavalt ostetakse Eestis ühevärvilisi tapeete, mustrilised seinakatted moodustavad tapeedimüügist vaid kolmandiku. Otsapidi on see seotud viimaste aastate eelistusega katta mustriga ruumist vaid väike osa, näiteks üks sein või osa seinast.

Kui eelmisel hooajal pakkusid tapeeditootjad ja -müüjad palju halli – selle eri toonide ja mustrite valik oli (ja on endiselt) suur nii paber-, vinüül- kui ka fliistapeetide hulgas –, siis tänavu teevad ilma valdavalt bordoo, türkiissinise ja lilla sügavad, puhtad ning mahlakad toonid. Sile ja läikiv pind on möödanik, üha rohkem nõutakse reljeefse pinnaga seinakatet.

Endiselt armastatakse Eestimaal kõike skandinaaviapärast ja väga nõutud on kas päris valged või siis lihtsalt heledat tooni tapeedid. Mitte kusagile pole eestlaste eelistustest kadunud suured lilled ja looduslikud, suure sammuga mustrid.

“Üks on aga selge – triip on alati popp. Seda nõuab nii Skandinaavia stiili taotlev kui ka klassikat otsiv ostja,” kinnitab Põlajeva. “Ka abstraktsed ning geomeetrilise mustriga tapeedid jäävad 2017. aastal tipp-positsioonile.”

Oma kindlat rolli etendavad aastaajad: sügisel vaadatakse rohkem n-ö raskemate, sügavamate ja ehk ka soliidsemate toonide poole; vastu kevadet otsitakse õrna ja heledat.

Luksuslik fliis

Uustulnuk tapeedimaailmas on fliistapeet – seda on viimastel sisustusmessidel ka jõuliselt
esitletud.

Fliistapeet on igas mõttes luksuslik – alates sellest, et võrreldes paber- ja vinüültapeediga on fliisi hind kõrgem ning lõpetades tõeliselt kallina mõjuva väljanägemisega.

“Olen sellesse lausa armunud, vaadake, milline tekstuur,” näitab Põlajeva Belgia tapeedifirma kataloogi. Värvid on puhtad, sügavad, tapeedi ilme siidine, selle kattematerjali aluspind muide on tehtud naturaalsest tselluloosikiust.

Mitte vähem oluline pole ka tapeedipanijale mõeldud luksus: fliistapeeti paigaldatakse nii, et liim määritakse seinale, mitte paanile, nagu harjunud oleme. Pole ohtu, et selle otsad kokku kleepuvad või tapeet voldiliselt seinale jääb. See ei veni. Tootjad lubavad, et seinalt maha saab fliistapeedi samuti kergemini. Ja kui keset kaunist seina peaks tekkima kole plekk, tuleb see lihtsalt terava noaga välja lõigata ning uus puhas tükk auku asemele panna, üleminekujoon on silmale pea märkamatu.
Tapeedijääkide kasutamine.

Paber- ja vinüültapeedid ei kao siiski kuhugi. “Ma ei ütleks küll, et pabertapeet on ainuke ökoloogiline tapeediliik, nii nagu viis aastat tagasi arvati. Ent paber on kindlasti ohutum ja allergikutele sõbralikum tapeet, mida annab seinale panna. Sellistel seintel ei teki kunagi hallitust, sest pabertapeet on ökoloogiline ja hingav,” räägib Põlajeva. “Paber on ka lihtsaim ja kahtlemata odavaim variant neile, kel on kavas tapeeti sageli vahetada. Näiteks lastetoas, kuhu võib-olla juba kolme aasta pärast kalakestega mustrit enam ei taheta.”

Vinüültapeedi peamised kihid on valmistatud PVC-kihtidest, mis takistavad vee ja mustuse imbumist. Ja tänu mikropoorsele struktuurile on moodsad vinüültapeedid muutunud ka hingavamaks.

Eri materjalide vastupidavuse pingerida oleks siis järgmine: pabertapeet-vinüültapeet-fliistapeet. Sama järjekord kehtib ostueelistuste pingereas. Tootejuhi hinnangul kulub nii viis kuni seitse aastat, enne kui uutmoodi vahendeid ja materjale julgelt eelistama hakatakse. “Ilmselt läheb nii ka tapeetidega – veel aastaid on moes paber ja vinüül, enne kui fliistapeedi kasuks otsustatakse.”