Toidukuivati – nii korilasele kui gurmeekokale

Shutterstock

Kui keldririiulid ja külmkamber talvevarusid täis, tasub appi võtta toidukuivati. See masin pakub katsetamislusti ja uusi maitseelamusi nii korilasele kui gurmeekokale.

Toidu kuivatamine on üks vanimaid meetodeid, mille inimene leiutas toiduvarude säilitamiseks. Kohe kui oleme saagi koristanud, liha või kala kinni püüdnud, algab selle riknemine mikroorganismide mõjul. Kõik need pahalased – bakterid, seened, hallitus – vajavad elukeskkonnana niiskust. Teame ju, kui kiiresti hakkavad hallitama ja riknema ummuksisse jäetud marjad ja puuviljad. Nii ongi vee kiire eemaldamine produktidest nende säilitamise alus. 

Kuumas kliimas kuivatati toitu päikese all, jahedamas aga tuule käes. Esimesed arheoloogilised leiud pärinevad juba umbes 12 000 aasta tagant e.m.a. Lähis-Ida ja Aasia regioonidest. Pole ainsatki kultuuri ega piirkonda, kus ei oleks arendatud oma erilisi meetodeid toidu kuivatamiseks, olgu nendeks puu- ja köögiviljad, marjad, liha- ja kalatooted, piima- ja munasaadused jne. 
Edasi lugemiseks logi sisse, telli digipakett või osta artikkel
0,59 € Osta artikkel
Tutvu maksevõimalustega >>
 

Konkursil "Eesti kauneim maakodu 2017" osalemiseks täida järgnevad väljad:

Kontaktid:

Maakodu


Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare