Kui see küsimus oleks esitatud 1-2 aastat tagasi, oleks kindel vastus - kartul. Nüüd on kartul hakanud üha enam tagaplaanile vajuma. Meie peres on kartulit hakanud asendama riis ja tatar. Põhjuseks on noorema poja toitumiseelistused. Kui küsida kas kartul, riis või tatar siis eelistatakse riisi, eriti siis kui kõrvale on kanaliha. Tööpäeviti oleme kahekesi siis saan tema soovidest lähtuvalt toimetada.
Selle tulemusel on nüüd eelistatud köögiviljadeks meie toidulaual kurk, tomat, roheline sibul, kapsas ja salat. Peamiselt küll toorsalatite valmistamiseks. Hea põhjus on ka see, et need köögiviljad on nüüd aasta läbi kättesaadavad. Eelistan kindlalt Eesti kasvatajate toodangut - lõhna ja maitse vastu ei saa keegi. Samas ahjukartul porgandi, kaalika, sibula ja soolapekiga on jätkuvalt meie lemmik. Püüan ikka vahetevahel ahjukartulit teha ja seda siis kui kogu pere on kodus.

Heli Kiigemägi

Värske sibul aknalaualt.

Sibul aknalaual

Võib vist öelda, et kõik soolased toidud alates suppidest ja lõpetades pirukatega sisaldavad sibulat. Kasutan nii mugulsibulat kui ka rohelist sibulat. Lapsepõlvest on juba üheks lemmikuks lisandiks kujunenud võis praetud sibul. Teine lapsepõlvelemmik on leib või ja rohelise sibulaga. Nüüdseks on need saanud lemmikuks ka mu lastele. Sibulat kasvatan suvel ise umbes 10kg ja sama palju ostan Kolkja sibulakasvatajatelt juurde. Rohelist sibulat meeldib mulle aknalaual ise kasvatada. Sibulat kasutan palju sellepärast, et sibul on väga kasulik endas sisalduvate toit- ja mineraalainete tõttu. Ja mis kõige olulisem-sibul on maitsev.
Minu lemmik on sibulat sisaldav sooja salati retsept. Riivige või hakkige porgandid(3-4 tk). Tükeldage sibulad(3-4tk). Praadige need võis, lisage soola, kuivatatud või värsket tüümiani. Ja ongi valmis!

Marta Argel

Porgandist ja sibulast saab hea salati, kui lisada isetehtud majoneesi

Vitamiinid kõhtu

Minu lemmikuks on oma peenramaal kasvatatud porgandid.Neid kulub ära päris mitme peenra jagu, sest kasutan porgandeid peaaegu iga toidu tegemisel. Riivin köögikombainis jämedama riiviga suure hulga valmis ja panen karbikestega sügavkülma. Sealt on hea võtta ja lisada nii herne- kui kapsasupi sisse, aga ka mitmete kastmete hulka. Olen pakkunud riivitud porgandeid ka naabrinaisele ja temagi on sellisest mugavusest "maitse suhu saanud".

Kui lapselapsed linnast külla tulevad, siis läheb alati suuremaks krõmpsutamiseks, ja saavad kotiga linnagi kaasa. Toidutegemise kõrvalt pistan ka ise seda värvilist tasuta saadud (oma tööd ju rahasse ei arvesta) vitamiini kõhtu.
Porgand käib ka kotleti ja pikapoisi sisse, pannile koos ahjukartulitega. Ühepajatoit ja panniroad pole ju mõeldavadki porganditeta! Toorsalatites kasutan küll värskelt riivitud porgandeid.Talvel saab küpsetatud maistvaid porgandipirukaid ja -keeksi

Anne Pohlak

Ahjus küpsenud kartul kastmega- ahvatlev suutäis.

Truudus aitab leida põnevaid retsepte

”Kõige enam kasutan - üllatus, üllatus - kartulit. Peamiselt seepärast, et kartul on väga universaalne köögivili, teda saab mitmeid moodi valmistada ning alati on tulemus maitsev. Samuti meeldivad kartulid lastele rohkem. Õnneks on teda olemas ka mitmetes teistes maailmaköökides, tänu millele saab pidevalt uusi ja põnevaid kartulitoite valmistada, seega meie pere kindel lemmik on hea ja eestimaine kartul!”

Kätlin Tamm