Maakodu tegevtoimetaja Kristel Kirss ja fotograaf Sven Arbet käisid Lääne-Virumaal Lammasmäel vaatamas maailmas ainulaadset turbast tehtud sauna. Meelis ja Airi Parijõgi lähevad ajalukku kui Eesti esimesed turbasauna ehitajad, selle töö võtsid nad ette Eesti riigi 100. sünnipäevale mõeldes.

Hoone karunahakarva seinad on ehitatud Läänemaa turbast toodetud plokkidest, sauna lagi aga Soomes Karvias toodetud turbaplaatidest.
Ent turvas pole mitte ainult ehitusmaterjal, vaid seda kasutavad saunalised ka peale määrimiseks.

Lammasmäe turbasaun

Airi kiidab esivananemaid, kes olid juba ammustel aegadel nii targad, et kasutasid turbamaske kui põletiku ja reuma leevendajat. Meelis viitab Turu ülikoolis tehtud uuringutele, mis neid eriti rõõmustasid ja kinnitasid turba väga head toimet lihaspingete leevendajana.

Järgmine lustakas saunalugu saab alguse küsimusest - mida teha ootamatult sülle pudenenud puitmaterjaliga? Loomulikult ehitada korralik saun. Salmistu kanti kodu rajanud Indrek Suits just nii tegigi - ehitas oma kätega sõbra loovutatud palkidest oma perele mõnusa saunamaja, lisas akendele ja ustele rahvariietest inspireeritud värvitoone ning pani selle katuse haljendama. On tähelepanuväärne, et vaid 4 X 4 ruutmeetrisesse majakesse mahub ära kõik saunamõnuks vajalik.

Lisaks taimedele ja puudele, hakkasid mätaskatusel kasvama ka marjad – maasikad, pohlad, mustikad. Seda kõike näib valvavat Ülo – toonekurg, kes on ilma jahenedes mütsi pähe saanud.

Maakodu esikaas

Rasketel aegadel on vanad oskused ja õpetused kulla hinnaga. Suitsusingi tegemise õpetust tavaliselt meistrid anda ei soovi, kuid Maakodus on kogu protsess mustvalgel kirjas ja üksipulgi lahti seletatud. Kõik, kel maakodus suitsusaun, saavad seda õpetust järgides jõuludeks valmistada hõrgu suitsusingi. Lisaks kirjutame sauna hooldusest, vihtadest ja anname idee, kuidas kaunistada kerisetagust seina.

Jõulude ajal tehakse ikka head. Gabriel Vodolaztšenko, kes on kõigest 19-aastane, teeb seda iga päev. Noormehe elu sai uue suuna, kui ta nägi poriloigus lebamas ühe silmaga kassi, kes teiste möödujate jaoks näis olevat nähtamatu. Nüüd on tema hoolealusteks hüljatud või õnnetustesse sattunud loomad.

Maakodus veel:

*15 lehekülge jõuluilu ja meisterdamist
*Uus trend – söödavad kimbud
*Teeme ise: kingid, mis kõlbavad põske pista
*Kuidas hüatsinti õitsema saada?
*Mida teha, kui ratsuritäht ei kuiva?
*Kuidas tuua aeda lisavalgust?
*Aasta puu 2017 – viirpuu
*Teekond kivide ürgsesse maailma ehk lugu naisest, kes vahetas tasuva kontoritöö kristallide ja ehete maailma vastu
*Tehnika: kesktolmuimeja