Kas maja dokumendid on korras?

Kas on olemas ehitus- ja kasutusluba, kas on olemas projekt ja kas see vastab ka tegelikkusele, kas on ehitatud projekti järgi ega pole kõrvalekaldeid. Tänapäevastel hoonetel peaksid olema ka elektri-, ventilatsiooni-, vee-, kanalisatsiooni- ja kütteprojekt. Kõiki neid projekte ja ehitist oleks mõistlik vaadelda koos ehitusspetsialistiga.

Kuidas on tagatud ligipääs kinnistule/hoonele?

Kas on seatud servituudid või on tee ühiskasutatav ja servituute seadma ei pea? Pangad on seisukohal, et kui hooneni servituudiga teed ei vii, siis kinnisvara laenu tagatiseks ei sobi, ligipääs peab olema seaduslik ja tõendatav. Samuti on olulised keelud, piirangud, koormatised jne.

Kui suured on igakuised ülalpidamiskulud?

Küsige näha elektriarveid, küttearveid jne. Samuti uurige, ega pole võlgnevusi teenusepakkujate ees.

Kas majal on puudusi või probleeme, millega peaks enne ostu sooritamist arvestama?

Kõike ei ole silmaga näha, eriti kui puuduvad teadmised ja oskused, kustkohast ja mida tähelepanelikult vaadelda. Seepärast soovitan enne maja ostmist kindlasti see koos ehitusspetsialistiga üle vaadata – tema oskab hinnata riske ja aitab teostada põhjaliku ülevaatuse.

Mis sisaldub müügihinnas?

On väga oluline teada, mida müügihind täpselt hõlmab. Nii ei teki hiljem olukorda, kus ostja on arvestanud möbleeritud elamisega, aga müüja viib kogu mööbli ja tehnika ära. On tulnud ette olukordi, kus kohtmööbel, nagu seda on köögimööbel, viiakse samuti ära. Fikseerige kindlasti kõik sissejäävad asjad ja pange see kirja ka notari juures sõlmitavasse ostu-müügilepingusse. Samuti leppige notaris kokku kinnisvara üleandmise-vastuvõtmise aeg ehk vabastamine. Vastuvõtmisel koostage akt, kus fikseerite kõik näidud üleandmise hetkel.

Allikas: Arco Vara