8 võimalust õunte hoidistamiseks

 (1)
Õunad
Õunad

Praegu on õunaaeg ja neid väärt puuvilju saab talveks sisse teha mitmel moel. Siin mõned retseptid õuna-hoidiste valmistamiseks – need olid degusteerimiseks ka Türi sügislaadal ja õunafestivalil. Just need kaheksa retsepti meeldisid rahvale kõige rohkem.

Õunamoos kirsside ja maasikatega

  • 600 g puhastatud ‘Valgeid klaare’
  • 400 g külmutatud, kivideta kirsse
  • 250 g külmutatud maasikaid
  • 250 g suhkrut

Lõigake ettevalmistatud õunad tükkideks, lisage kirsid, väiksemateks tükkideks lõigatud maasikad ja suhkur. Laske seista, kuni kirsid ja maasikad sulavad, vahepeal segage. Laske seista umbes pool tundi. Pange moos koos vedelikuga keema. Vajadusel võib lisada 100 g vett ja keeta tasasel tulel 20–25 minutit, kuni vahtu enam ei eraldu. Tõstke ettevalmistatud purkidesse ja kaanetage õhukindlalt.

Õunavõie musta ploomiga

  • 1 kg puhastatud ‘Valgeid klaare’
  • 0,3 kg musti ploome
  • 0,4 kg suhkrut

Tükeldage õunad, lisage neile vees leotatud ploomid, valage peale leotusvesi ja keetke pehmeks (20 minutit). Saadud mass ajage läbi sõela või peenestage
kannmikseris. Lisage suhkur ja keetke aeglaselt (pidevalt segades) 20 minutit, kuni võie muutub pealt läikivaks. Pange purkidesse ja kaanetage.

Seotud lood:

Õuna-porgandimarmelaad

  • 2 kg hapusid õunu
  • 2 kg porgandeid
  • suhkrut

Puhastage porgandid ja tükeldage (mitte koorida). Eemaldage õuntel südamikud. Hautage porgandid ja õunad vähese vedelikuga pehmeks, veel parem oleks aurutada. Saadud mass püreestage. Võtke 800 g püree kohta 400 g suhkrut. Keetke püreed tasasel tulel segades, kuni see muutub klaasjaks ja paksuks. Pange kuumalt purki ja sulgege õhukindlalt.

Kui teie aias kasvavad kultuurpihlakad, mis valmivad varem kui looduslikud, võib lisada ka 0,5 liitrit pihlakamarju. Pihlakad tõstavad marmelaadi toiteväärtust ning kõrge pektiinisisaldus aitab selle muuta tihedamaks ja veelgi maitsvamaks.

Õuna-tomativõie

  • 1 kg koorimata tükeldatud õunu
  • 0,5 kg punaseid tomateid
  • 1 klaas vett
  • 1 l püree kohta 1 kg, 600 g püree kohta 3 klaasi suhkrut

Puhastatud ja tükeldatud õuntele lisage tükeldatud tomatid ning suhkur. Segage ja laske seista 20–30 minutit, kuni vedelik valgub alla. Lisage vesi ja pange keema. Keetke, kuni õunad on pehmed. Ajage saadud mass läbi sõela ja pange uuesti keema. Vajadusel võite lisada suhkrut või sidrunimahla. Keetke vaiksel tulel, kuni pealispind hakkab läikima. Tõstke võie ettevalmistatud purkidesse ja sulgege õhukindlalt.

Segasalat

  • 400 g puhastatud õunu
  • 350 g seemnetest eraldatud värsket kurki
  • 230 g kollast puhastatud paprikat
  • 200 g mugulsibulat
  • 1 sl suhkrut
  • 1,5 tl soola
  • 0,5 tl jahvatatud pipart
  • 1 tl 30% äädikat
  • 1 sl veiniäädikat
  • 4 sl toiduõli
  • tilli, peterselli

Lõigake ettevalmistatud toiduained kuubikuteks, lisage sool, suhkur, õli ja hautage pehmeks. Lisage äädikad, maitseroheline ja maitsestage lõplikult. Tõstke ettevalmistatud purkidesse ja sulgege õhukindlalt.

Õunamoos kõrvitsaga

  • 1 kg puhastatud õunu
  • 1 kg puhastatud kõrvitsat
  • 0,6–0,8 kg suhkrut
  • 1 kaneelikoor
  • 7–8 nelgitera

Koorige kõrvitsad ja õunad, lõigake väikesteks tükkideks ning segage suhkruga läbi. Laske paar tundi seista ja asetage vähese veega keema. Lisage kaneelikoor, nelgitera ja keetke, kuni kõik on pehmed. Eemaldage pidevalt segades vaht, enne purkipanekut eemaldage kaneelikoor ja nelgiterad. Võite ka enne saumikseriga püreerida ja siis pudruna edasi keeta. Pange ettevalmistatud purkidesse ja sulgege õhukindlalt.

Õuna-safranimoos aed-liivateega

Loe veel

  • 2 kg hapusid õunu
  • 2 dl õunasiidrit või valget veini
  • 800 g suhkrut
  • 1 pakk (0,5 g) safranit
  • 1 tl aed-liivateed

Koorige õunad, hakkige tükkideks ja pange kuni keetmiseni happelisesse vette seisma. Valage paksupõhjalisse potti vein, lisage pool suhkrukogust ja safran ning keetke tasasel tulel, kuni suhkur on sulanud. Lisage õunaviilud, ülejäänud suhkur ja keetke tasasel tulel 30–40 minutit.

Eemaldage vaht ning umbes 10 minutit enne keetmise lõppu lisage aed-liivatee. Kui kasutate värsket, siis eemaldage selle oksad enne purkide täitmist. Tõstke hoidis ettevalmistatud purkidesse ja sulgege õhukindlalt.

Õuna-paprikamoos

  • 500 g puhastatud õunu
  • 100 g kollaseid paprikaid
  • 200 g punaseid paprikaid
  • 200 g suhkrut
  • 110 g moosisuhkrut

Lõigake õunad ja paprikad väikesteks kuubikuteks, lisage suhkur ja laske seista 1,5 tundi. Pange keema ja keetke 15 minutit.

Lisage moosisuhkur ja keetke veel 5–10 minutit. Pange ettevalmistatud purkidesse ja kaanetage õhukindlalt. Sobib hästi ka lihatoitude juurde.

See moos võitis ka õunamooside konkursil esimese koha.

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare