Millised omadused on kakaol?

Teadlaste sõnul peitub vastus kakaos, selle heades omadustes ja järjepidevas tarbimises. Olen veendunud, et saame sellelt hõimult nii mõndagi üle võtta, kuid lasen lugejal endal otsustada, abistades vaid mõningate faktidega.

Mängin mõttega, et tumedat šokolaadi, mida valmistatakse kakaoubadest, võiks tema paljude heade omaduste poolest nimetada ka vitamiiniks. Kui vitamiine tarbitakse reeglina päevas üks kuni kolm kapslit, siis nii on ka tumeda šokolaadiga. Et säilitada ning turgutada oma tervist, võib tumedat šokolaadi tarbida maksimaalselt kolm tükikest päevas ehk 15–16 grammi, aga siis tuleb ka muu magusaga piiri pidada.

See võib küll paljudele lugejatele üllatusena tulla, aga tume šokolaad on väidetavalt peaaegu sama tõhus vererõhualandaja kui mitmed selleks otstarbeks ette nähtud ravimid. Põhjus on ju tegelikult lihtne – tume šokolaad alandab kõrget vererõhku kakaos sisalduvate flavonoidide mõjul. Veel ilmneb uuringutest, et tume šokolaad parandab ka peaaju verevarustust. Ja jällegi on põhjuseks needsamad flavonoidid.

Kõige kiiremini saab tumeda šokolaadi efekti tajuda nendel hetkedel, mil väsimus kimbutab ja meeleolu pole kiita. Väsimust ja mõru meeleolu turgutab tume šokolaad oma suutlikkusega stimuleerida õnnehormoonide teket.

Tumeda šokolaadi võidukäik Eestis

Kui 2015. aastal moodustas tumeda šokolaadi tarbimine pea neljandiku kogu tahvlišokolaadide segmendist, siis 2017. aasta esimese üheksa kuuga on selle turuosa juba pea kolmandik kogu sektorist. Kujutate ette, viimase 12 kuu jooksul tarbisid eestlased 675 tonni tumedat šokolaadi, mis on võrreldes eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 80 tonni enam.

Tume šokolaad teeb selget võidukäiku ja ma loodan siiralt, et need arvud kasvavad ning südame- ja veresoonkonnahaiguste hulk jällegi kahaneb.
TASUB TEADA: Šokolaad on terviseks
Kuidas ennetada südame-veresoonkonna haigusi ja diabeeti? Kindlasti saab siin oma toitumisharjumuste muutmisega palju ära teha.


Enamik meist armastab magusat. Ikka soovime lõpetada lõunasöögi mõnusa magusa ampsuga, õhtuti televiisorit vaadates ei märkagi, kuidas kommikauss tühjeneb jne. Parim viis oma magusaisu rahuldada on võtta tükike tumedat šokolaadi.


Tumedal šokolaadil on meie tervisele hea mõju. Tükike tumedat šokolaadi hoiab meie veresuhkru taseme stabiilsena, rahuldab magusa­vajaduse, kontrollib küllastustunde tekkimist, väldib sellega magusa ja rasvasega liialdamist ning vähendab nn näksimise vajadust. Kakaooad, millest tumedat šokolaadi valmistatakse, sisaldavad piisavas hulgas ja heas vahekorras kaaliumi, kaltsiumi, magneesiumi, rauda, vaske, tsinki, mangaani, A, B-grupi, C-, D-, E-vitamiine, koensüüm Q10, oomega-3-rasvhappeid ja flavonoide. Kõiki neid on meie südame-veresoonkonna normaalseks toimimiseks vaja.


Flavonoidid on väga olulised ja võimsad looduslikud antioksüdandid.


Nad tugevdavad ja lõõgastavad veresoone seina, mille tulemusena vere­soon laieneb, kudede verevarustus paraneb ja vererõhk alaneb. Flavonoidid vähendavad trombotsüütide kokkukleepumist ja trombide tekkimise riski. Nad pidurdavad aterosklerootilisi protsesse, kuna alandavad kolesteroolitaset LDL-kolesterooli (nn halva kolesterooli) arvelt ja soodustavad HDL-kolesterooli (nn hea kolesterooli) moodustumist.


Dr Anneli Raave-Sepp