Eksootilised maitseainesegud valmivad kiiresti, on aroomikad ja säilivad kaua


Maitseainesegu Lähis-Idast – za'atar.
Maitseainesegu Lähis-Idast – za'atar.Foto: Kaili Eerma

Valmistehtud maitseainesegude ostmine on õnnemäng – kui maksad kõrgemat hinda, saad tõenäoliselt kvaliteetsema. Aga kõige parema segu saab teha hoopis ise!

Maitseainesegu valmib minutitega, on imeliselt aroomikas ja säilib mitu kuud. Parim on ise vürtse peeneks jahvatada, sest siis pole aroomid veel välja haihtunud, nagu juba varem valmis jahvatatud vürtside puhul.

Paljude segude valmistamiseks peate enne vähemalt osa vürtse veidi röstima. Selleks pange terved vürtsid või seemned pannile, kuumutage aeg-ajalt segades keskmisel kuumusel 2–5 minutit, kuni need hakkavad aroomi eritama. Laske veidi jahtuda ning purustage kohviveskis või uhmris peeneks. Säilitage suletud purkides jahedamas kohas.

Kuulsaimad segud on pärit Indiast, Kariibi mere piirkonnast, Põhja-Aafrikast ja Kagu-Aasiast.

Siin on antud mõned eksootilisemad segud, mida saate hõlpsasti ise kodus valmistada ning kasutada toidu maitsestamiseks või marinaadiks. Loomulikult on need koostised tavaelus väga varieeruvad, ning lõplikku reeglit, mida ja kui palju segusse panna, pole. Peamised komponendid peaksid aga igas segus siiski olema.

5 vürtsi segu (Hiinas palju kasutatav segu)

  • 2 sl Sichuani pipra teri
  • 8 tähtaniisi
  • 3 tl nelgipungi
  • 2 suurt kaneelipulka (7,5 cm)
  • 2 sl apteegitilli seemneid

Jahvatage kõik ained (röstida pole vaja) ja segage kokku.

Garam masala (India populaarseim segu)

  • 20 kardemonikupart
  • 2 suurt kaneelipulka
  • 2 tl terveid nelgipungi
  • 1–2 tl muskaatpähkli tükke
  • 4 sl koriandriseemneid
  • 2 sl apteegitilli seemneid
  • 1 sl musta terapipart
  • 2 sl vürtsköömneid
Seotud lood:

Röstige köömned, pipraterad, kardemon ning jahvatage. Jahvatage ka kaneel, muskaatpähkel ja nelgid. Segage kõik kokku.

Za’atar (Lähis-Ida kuulus segu)

  • 2 sl köömneid
  • 2 sl seesamiseemneid
  • 2 sl kuivatatud punet
  • 1 sl kuivatatud tüümiani
  • 2 sl sumahhi
  • 2 tl soola
  • 2 tl musta terapipart

Röstige köömned ja seesamiseemned. Jahvatage pune, tüümian, pipar. Lisage sool, sumahh ja röstitud ained.

Põhja-Aafrikast pärit ras el hanout. Foto: Kaili Eerma

Ras el hanout (Põhja-Aafrika segu)

  • 4 tl koriandriseemneid
  • 4 tl vürtsköömneid
  • 2 tl kardemonikupraid
  • 2 tl köömneid
  • 2 tl jahvatatud kaneeli
  • 2 tl jahvatatud ingverit
  • 2 tl Ungari paprikapulbrit
  • 2 tl jahvatatud muskaatpähklit
  • 2 tl kurkumit
  • 2 tl soola
  • 2 sl jahvatatud vürtspipart

Röstige köömned, kardemon, koriander, vürtsköömned ning jahvatage. Lisage teised ained.

Adobo on tulnud Kesk- ja Lõuna-Ameerika köökidest. Foto: Kaili Eerma

Adobo (Mehhiko, Kuuba ja Dominikaani köögi segu)

  • 2 sl vürtsköömneid
  • 2 sl kuivatatud punet
  • 1 tl kurkumit
  • 2 sl musta terapipart
  • 2 sl soola
  • 2 sl küüslaugupulbrit
  • ½–1 tl tšillipulbrit

Röstige eraldi pipar ja köömned. Jahvatage seemned ja pune koos ning lisage sool, kurkum, küüslaugupulber ja tšilli.

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare