Eksootilisi retsepte kõledasse sügisesse: harissa ja jambalaya

 (1)
Jambalaya.
Jambalaya.FOTO: KAILI EERMA

Alustuseks tekkis mul igatsus Lähis-Ida harissa ja bulguri järele. Seejärel tuli peale tahtmine nautida mõnusat Kreooli chorizo-vorsti ja kana kooslust ning lõpuks midagi Aasia mangost ning meie kodusest porgandist. Nii saigi maakerale ringi peale!

Harissa-tomatid tabbouleh’ga

Tabbouleh on Lähis-Ida salat, mis koosneb bulgurist, sidrunimahlast, oliiviõlist ning suurest hulgast petersellist ja mündist.

  • 200 g bulgurit
  • 4 suurt poolitatud tomatit
  • 2 sl harissa-pastat
  • 2 sl oliiviõli (pluss pealeniristamiseks)
  • 1 sidruni mahl
  • 20 g hakitud münti
  • 20 g hakitud peterselli
  • 75 g röstitud seedermänniseemneid
  • pipart
  • soola

Lülitage ahi 220 kraadi juurde soojenema. Pange bulgur kaussi ja kallake külma veega üle, nii et see oleks kaetud. Jätke pooleks tunniks seisma, et vesi sisse imbuks.

Pange tomatid, lõikepool üleval, küpsetusplaadile ning katke harissa-pastaga.

Küpsetage tomateid ahjus 10–12 minutit, kuni need on pehmed, kuid siiski säilitavad oma kuju. Vahepeal segage bulguriga oliiviõli, sidrunimahl, petersell ja münt. Maitsestage soovi kohaselt.

Serveerimisel jagage tabbouleh 4-le taldrikule ja pange igale peale 2 tomatipoolikut. Raputage peale seedermänniseemneid ja niristage oliiviõli. Serveerige maitsestamata jogurtiga.

Seotud lood:

Mango-porgandiküpsised

Väikese “kiiksuga” küpsised, mis on äärtest krõbedad, kuid seest mahlased.

  • 50 g võid
  • 65 g tumedat Muscovado suhkrut
  • 1 muna
  • 50 g jahu
  • 0,5 tl soodat
  • 150 g pudruhelbeid (nt kaera)
  • 1 väike riivitud porgand
  • 60 g hakitud kuivatatud mangot

Mango-porgandiküpsised. FOTO: KAILI EERMA

Pange ahi 190 kraadi juurde soojenema. Hõõruge kausis või ning suhkur vahule, lisage muna ja segage korralikult läbi. Lisage soodaga segatud jahu ja ülejäänud ained. Segage läbi. Pange koogikesed lusikaga plaadile ning pressige madalamaks. Küpsetage 15–20 minutit. Sellest kogusest saab 16 küpsist.

Jambalaya

Punasel riisil on pähkline maitse ja tekstuur. Selles paellataolises roas on toidu valmimise kiirendamiseks riis eraldi keedetud. Peamise maitsenüansi annab suitsutatud paprika.

  • 2 nahata kanafileed
  • 1 punane paprika
  • 1 kollane paprika
  • 1 oranž paprika
  • 350 g punast riisi
  • 80 g viilutatud chorizo-vorsti
  • 1 sl oliiviõli
  • 1 veerandikeks tükeldatud punane sibul
  • 2 purustatud küüslauguküünt
  • 1,5 tl suitsutatud paprika pulbrit
  • näpuotsatäis jahvatatud nelki
  • 3 loorberilehte
  • 400g purk purustatud tomateid
  • 200 ml aedviljapuljongit
  • pipart
  • soola

Lõigake kana 2,5 cm tükkideks. Tükeldage paprikad veidi suuremateks tükkideks. Keetke riis. Kuumutage pannil vorstitükke 30 sekundit, kuni need on kuldsed. Tõstke vahukulbiga kõrvale. Pange pannile kana, küpsetage 10 minutit, kuni pruunistub. Võtke pannilt ja nõrutage köögipaberil.

Lisage pannile õli, praadige selles 5 minutit sibulat ja paprikat. Lisage küüslauk, paprikapulber, nelk ja loorber. Küpsetage minutike.

Seejärel segage juurde nõrutatud punane riis, chorizo ja kana. Siis lisage tomatid ja puljong ning kuumutage keemiseni. Laske umbes 10 minutit podiseda, kuni enamik vedelikust on sisse imbunud. Maitsestage ning nautige.

Jäta kommentaar
või kommenteeri anonüümselt
Postitades kommentaari nõustud reeglitega
Loe kommentaare Loe kommentaare